Aldrig har vår personliga integritet varit så hotad

Jag vill vandra som en fri människa utan att vara bunden till en elektronisk enhet, menar insändarskribenten.

Protesterna mot bank-id är få, allt i bekvämlighetens namn, menar insändarskribenten.

Protesterna mot bank-id är få, allt i bekvämlighetens namn, menar insändarskribenten.

Foto: Isabell Höjman/TT

Insändare2023-01-30 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Att vara en fri människa – vad betyder det?

Att kunna utföra sina handlingar utan yttre tvång i enlighet med sina egna önskningar. En handling är fritt vald om och endast om man hade kunnat välja att avstå från handlingen. Detta blir svårare för var dag.

Med myndigheters och politikers goda vilja blir vi slavar under våra digitala hjälpmedel. Mycket struntprat om att skydda den personliga integriteten via GDPR-regler, men aldrig har den personliga integriteten varit så hotad.

Vi kan snart inte parkera, åka kollektivtrafik, kontakta försäkringsbolag, elbolag, utan att registrera oss med personnummer i ytterligare en app som dessutom skall vara kopplad till ett privatägt betalsystem, bank-id.

Bank-id ägs av storbankerna, försäkringsbolag och Kampradfamiljen, det ligger givetvis i deras intresse att göra oss beroende av dessa system och att undvika kontanthantering. Protesterna är få, motståndet litet, allt i bekvämlighetens namn.

Samtidigt som Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) har allt större förväntningar på att vi ska klara oss i kriser så gör man oss mera sårbara. Slå ut vårt elnät eller delar av det och vi står lamslagna.

Det är dags att kräva en ändring!

Alla betalsystem ska ha valbarhet digitalt/betalkort/kontant, det är vår bästa överlevnadsstrategi.

Jag vill vandra som en fri människa utan att vara bunden till en elektronisk enhet.