Åkesson, högläsning är bra för barnen

Insändare2023-05-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vikten av högläsning för barn betonas alltmer vad gäller barns språkutveckling. I senaste partiledardebatten i SVT1 kritiserade SD-ledaren Jimmie Åkesson dragshowartister som läser sagor för barn.

Evenemanget ”Drag Queen Story Hour”, där dragartister läser barnsagor på bibliotek har pågått i flera år. Bibliotekarier som lyssnat på högläsningarna berömmer artisternas engagerade högläsning och förmåga att entusiasmera barnen. 

Den utpekade dragartisten Miss Shamelesss bemöter Åkessons kritik och undrar om SD:s partiledare ens deltagit i någon av sagostunderna. Dragartisten påpekar i en intervju i Expressen att budskapet i sagostunderna handlar om acceptans, vänskap, kärlek och att våga uttrycka sig på det sätt man vill.

Det är märkligt att partiledaren för Sveriges tredje största parti inte framhåller betydelsen av högläsning för barn. Han fastnar på högläsarnas utstyrsel i stället för att lyssna på vad de har att säga och hur de säger det. Dessutom bryter Jimmie Åkesson mot Tidöavtalets bestämmelse om att politiken ska hålla armlängds avstånd till kulturen.