Absurt att jämföra mjölk och läsk

I en insändare jämförs mjölk med kolsyrad, sockrad läskedryck. En mycket osaklig jämförelse.

Gratis, gott och i allra högsta grad försvarbart, anser skribenten.

Gratis, gott och i allra högsta grad försvarbart, anser skribenten.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2020-03-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar på "Dags att sluta servera mjölk till skolmaten", 16/3.

Insändarskribenten nämner först att mjölk förr ansågs vara ett viktigt näringstillskott till skolmaten förr. Vilket är helt korrekt. Mjölk innehåller höga halter av det som då kallades för äggviteämnen, det vi nu kallar för proteiner. Fyra gram per 100 milliliter, för att vara exakt. Sedan jämförs röd mjölk med Coca-Cola vilket är absurt.

Två viktiga punkter verkar ha glömts bort. Den första är att protein, något som coca-cola har noll gram av, bidrar till en mättnadskänsla som socker i vattenlösning inte gör. Protein är det näringsämne som bidrar mest till mättnadskänsla. 

Den andra punkten är att av alla näringsämnen bidrar protein mest till en ökad metabolism, och minimalt till ökad fettlagring. Hur är det då rimligt att använda som argument, att det är mjölken som på något sätt har bidragit till fetman som folkhälsoproblem? 

Det som rent konkret har bidragit till ett ständigt ökande midjemått är snarare det importerade halvfabrikat som dag efter dag serveras i skolan, med potatisstärkelse samt mättade fetter som späder ut proteinkällor som kött, ost och bönor. Ska vi då hellre stödja våra svenska mjölkbönder, och alla andra svenska bönder för den delen? Ja!

Att elever, som insändaren påstår, dricker uppemot en liter mjölk per dag i skolan, alltså får i sig 40 gram protein i en måltid eftersom det är gratis och gott, är i allra högsta grad försvarbart. Det är inte alla barn som får en ryggbiff eller en hög med sojafärsbiffar till middag när de kommer från skolan. Protein skall icke vara en klassfråga!

Lucas G, gymnasieelev