Min tågresa blev en mardröm – oerhört förnedrande

För min generation känns det oerhört förnedrande och kränkande att inför andra människor bli avvisad från tåget på detta sätt och för mig lär nog detta sår i själen bli bestående livet ut, skriver en 80-årig Linköpingsbo.

Där stod jag (80 år gammal) ensam på perrongen och hade inte en aning om hur jag skulle ta mig hem igen, skriver en resenär.

Där stod jag (80 år gammal) ensam på perrongen och hade inte en aning om hur jag skulle ta mig hem igen, skriver en resenär.

Foto: Victor Bomgren/Arkiv

Insändare2024-05-22 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Min besvikelse över Östgötatrafiken är just nu bottenlös över en händelse i lördags på pendeltåget.

Jag skulle åka från Linköping till Örebro för en återsamling av gamla studiekamrater – en resa som jag länge sett fram mot. För att känna mig säker på att inget skulle strula till sig i sista minuten hade jag köpt pappersbiljetter.

Jag skulle börja resan klockan 11.16 med pendeltåget från Linköping C för att sedan i Mjölby byta till Bergslagsbanan till Örebro. Men i Mjölby visade det sig att tåget till Örebro var inställt.

Där slutade alltså min resa och nu hade jag inget annat val än att försöka ta mig tillbaka hem igen. Någon biljett kunde jag inte köpa då jag saknade Östgötatrafikens app. Jag hoppades på förståelse från en eventuell kontrollant och steg på tåget klockan 12.05. Men den förhoppningen grusades då den unge kontrollanten bildligt talat slängde av mig i Mantorp.

Där stod jag (80 år gammal) ensam på perrongen och hade inte en aning om hur jag skulle ta mig hem igen.

Så småningom fick jag hjälp av en för mig helt okänd kvinna så att jag ändå till sist kom tillbaka till Linköping.

Jag begär inte att Östgötatrafiken ska ta ansvar för att tåget mellan Mjölby och Örebro var inställt, men jag förväntar mig att Östgötatrafiken ska ha personal som kan hantera en sådan här uppkommen situation på ett bättre och mer respektfullt sätt.

För min generation känns det oerhört förnedrande och kränkande att inför andra människor bli avvisad från tåget på detta sätt och för mig lär nog detta sår i själen bli bestående livet ut.

Jag är fortfarande väldigt uppskakad över att min efterlängtade resa slutade med att bli avkastad på Östgötaslätten.

"En gammal sjuksköterska"

Svar från Östgötatrafiken:

Tack för din insändare. Jag vill verkligen beklaga att din resa blev inställd. Utan att ha mer detaljinformation om händelsen så kan jag bara be om ursäkt om du inte blev respektfullt bemött. Du får gärna kontakta oss via vår kundservice eller vårt kundformulär på webben, så att vi kan utreda det hela.

Inom kort införs möjligheten att köpa biljett ombord på Östgötapendeln utöver appen. Genom att blippa ditt betalkort kommer du då kunna köpa en enkelbiljett för en vuxen som gäller i hela länet. Fram tills dess måste alla resenärer ha en giltig biljett vid ombordstigning.

Mattias Näsström, biträdande trafikchef, Östgötatrafiken