All heder åt faddrarna på Berzeliusskolan

I dagarna har det skrivits mycket i Corren om den pågående nollningen av nya gymnasieelever, med följder som fylla och förnedring.

Faddrarna på Berzan sköter insparken galant, tycker insändarskribenten.

Faddrarna på Berzan sköter insparken galant, tycker insändarskribenten.

Foto: Julia Djerf

Insändare2021-08-26 08:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag håller med om att dessa ingredienser inte hör hemma i ett sammanhang som är gjort för att skapa sammanhållning i en ny klass. Jag vill berätta att det finns en skola i Linköping som aktivt arbetar emot denna form av nollning, nämligen Berzeliusskolan. 

Jag, som har en nybliven gymnasist hemma, var orolig innan skolstarten. Hur skulle det bli med nollningen? Skulle mitt barn komma hem berusad och nerkladdad? Inga av mina farhågor har hittills blivit sanna. Faddrarna på Berzelius sköter insparken (som de kallar det) galant. 

Vi föräldrar får kontinuerlig information om var klasserna kommer att hålla till och när och var vi kan hämta hem vår ungdom. Vi blir uppmanade att hämta på kvällarna. Inga aktiviteter hålls i innerstaden för att undvika problem. Det är totalt alkoholförbud, vilket tycks hållas. Berzeliusskolan har en IQ-certifiering som de är rädda om.

Min ungdom har inte sett att någon smusslar med alkohol under insparksträffarna. Faddrarna följer till och med ungdomarna till bussen hem om någon inte har en förälder som kan hämta. Alla aktiviteter är frivilliga och det kladdas inte på någon. 

Javisst, de väsnas och lever om på sina träffar, men de är ju unga och de tycker att det är kul. Låt dem leva om lite grann.

Ett råd till andra gymnasieskolor i Linköping – se hur Berzan fixar sin inspark av nya elever på skolan. De visar hur det ska gå till att på riktigt skapa sammanhållning i en ny klass. All heder åt Berzeliusskolans faddrar.