Att intressen går i arv är lätt att se när man besöker Erik Tannerbring och hans son Daniel Lajony, 12, som bor på Linneberga gård på Vikbolandet. Vardagsrummet i huset där de bor är fullt av föremål från bensinbolaget BP eller saker som gick att köpa på deras mackar. Samlingen tillhör Daniel, även om pappa Erik har ett finger med i spelet. Att samla på saker har varit Eriks intresse sedan han var sju år.
– Det började med att jag, inspirerad av hembygdsföreningen, samlade ihop verktyg, allmogesaker och lantbruksredskap från den egna gården och ställde upp det på magasinet. Sen var jag med i tidningen och på radion med min samling och då började folk skänka saker till mig. När man väl börjat samla är det svårt att sluta, säger Erik.
Nästa projekt, som fortfarande pågår, är uppbyggnaden av ett lanthandelmuseum i den gamla ladan på gården. Där är en del av föremålen hämtade från den gamla affären i Å, knappt två kilometer bort. När Daniel, inspirerad av pappa, skulle börja samla på något blev det slumpen som fick avgöra.
– Jag vet inte varför men jag bara började samla. På en marknad hittade jag en BP-burk som det hade varit smörjolja i. Sen hittade jag en på nästa marknad jag och pappa var på. Jag köper en del för egna pengar men ofta lägger pappa till, säger Daniel.
Först hamnade samlingen på en hylla i Daniels rum för att sen flytta ner i vardagsrummet, som successivt fyllts med fler burkar, reklamskyltar och diverse föremål med anknytning till det brittiska bensinbolaget och deras mackar. Nu under våren har Erik satt upp ett litet hus på gårdsplanen utanför huset och tillsammans har de skapat en musei-mack.
– Huset som jag har flyttat hit kommer från Bröderna Edstrand. Jag har gjutit nytt golv och målat i BP:s färger. Daniel har bestämt hur det ska se ut inne i macken och plockat upp saker på hyllorna, säger Erik.
Att göra det så tidsenligt som möjligt är en stor del av tjusningen för Erik och Daniel. Sakerna i vardagsrummet är från 1920 till 1957 och det som finns i macken på gården är från 1958 fram till 1970. För att hitta nya saker att och förbättra samlingen går Erik och Daniel på marknader och kollar på nätet.
– Vi letade länge efter en BP-matta. Till slut såg jag en på en bild i en annons för en bil på en veteranbilssida. Jag frågade men fick inte köpa mattan. Då bjöd jag 4 000 kronor för den och satte mig direkt i bilen och åkte till Surahammar där den fanns. När jag kom fram sänkte han priset till 1 000 kronor, han förstod hur mycket jag ville ha den och tyckte att 4 000 var för mycket.
Mattan och en gul reklamskyllt från 1922 är Eriks favoriter i samlingen. Daniel funderar en stund och kommer fram till att en BP-pyssling i plåt är hans favoritföremål.
Vad säger dina kompisar om att du har så mycket saker samlade?
– De tycker det är kul och undrar var jag fått tag i dem, så jag visar och berättar ibland, säger Daniel.
Enligt Erik är många är intresserade av värdet på sakerna och vad de kostade, något han tycker är tråkigt. För honom handlar inte samlandet om att spekulera i en eventuell värdeökning.
– Det handlar om glädjen när man hittar en rolig grej och hur man bygger ihop miljöer och tidsepoker. Vi träffar mycket folk på marknader som vi ofta umgås med och grillar och så. Vill någon komma och titta på macken eller affären i ladan är det bara att ringa. Är vi hemma och har vi tid får man komma, säger Erik.