-- Det är inte så att någon från Kalmar velat bli av med honom som präst utan det är han själv som inte vill. Hela ärendet är svårt och har sårat många på vägen, säger biskop Anders Wejryd i Växjö stift.
Kyrkonämnden i Kalmar har tidigare bestämt att Sandahl skulle sägas upp. På tisdagen beslutade domkapitlet att det är upp till arbetsgivaren att fatta det avgörande beslutet.
Skälet till uppsägningen är, enligt arbetsgivaren, att Sandahl varit sjukskriven sedan 2000 och att alla möjligheter till rehabilitering eller omplacering är uttömda.
Själv tror Dag Sandahl att det är hans inställning till bland annat kvinnliga präster som är orsaken.
-- Jag undrar hur djupt en biskop inom Svenska Kyrkan kan sjunka i sin strävan att undvika de väsentliga frågorna, var hans första kommentar till TT efter beskedet. Han anser att arbetsgivaren inte alls gjort tillräckligt för att rehabilitera honom eller erbjuda honom andra arbetsuppgifter.
Kyrkoherden i Kalmar pastorat, Peter Lundborg, håller inte med.
-- Vi har varit nöjda och belåtna med det arbete som Dag Sandahl utfört. Men vi har inte kunnat rehabilitera honom eftersom vi inte funnit några platser vare sig inom eller utanför kyrkan, säger Lundborg.
Den kontroversiella prästen har varit anställd som komminister i Kalmar församling sedan 1971. Tillsammans med biskop Bertil Gärtner i Göteborg har han varit ledande inom Svenska Kyrkans fria synod som organiserar kvinnoprästmotståndare.
Rubrikerna har varit många -- inte minst i samband med utnämningen av Christina Odenberg till biskop i Lund. Prästerna inom synoden förklarade Lunds stift som biskopslöst och Dag Sandahl hävdade att de präster som hon skulle viga inte kunde anses som giltigt vigda.
Dag Sandahl kan överklaga uppsägningen genom sitt fackförbund. Han har också tre veckor på sig att överklaga domkapitlets beslut.
-- Antingen överklagar jag eller så skiter jag i alltihop och lägger mig platt. Jag får fundera på det, säger han. Beslutet att avskeda Dag Sandahl innebär inte att han fråntas sina möjligheter att utöva prästyrket, den så kallade vigningsrätten.