"Varför sa jag nej, då bara måste jag göra det"

Emma Klofsten har jobbat med Polo-hästar i Australien, läst business i Hong Kong och tycker livet borde vara lite mer disco.

Emma Klofsten är uppvuxen i Vadstena men bor numera i Stockholm.

Emma Klofsten är uppvuxen i Vadstena men bor numera i Stockholm.

Foto: Lovisa Lindstrand

Vadstena2023-09-24 05:30
undefined
Emma Klofsten, Vadstena, konstrundan i Vadstena 2023

– Jag reste själv till Italien i somras, det var så skönt att vara själv, det var en bra utmaning.

Vi träffar Emma Klofsten när hon är hemma i sin barndomsstad Vadstena. Hon är 26 år och kommer från Appuna, en familjegård sedan 1800-talet utanför Vadstena. Hon flyttade till Australien efter studenten, vidare till Lund och Hong Kong och har de senaste två åren bott i Stockholm där hon jobbar med företagsutveckling. Emma beskriver att hon gillar utmaningar och försöker planera in minst ett mål varje år.

– Genom åren har det varit flytt utomlands, jobb med hästar i "bushen", att våga resa själv eller att ställa ut min konst för första gången.

Vad gjorde du i Australien?

– Jag jobbade med polo-hästar. Jag har haft egen häst sedan jag var liten, men sålde den när jag flyttade till Australien. Jag har alltid ridit och tävlat jättemycket.

undefined
"Varför inte lite mer disco i livet, lite mer kul helt enkelt. I stället för att sätta upp en beige tavla i ett beiget rum, kan man bara göra det lite kul. Att man kan le och skratta lite mer. I helgen på konstrundan fick jag höra gamla roliga historiska discohändelser av besökare, det var jätteroligt", säger Emma Klofsten.
undefined
Emma Klofsten är uppvuxen i Vadstena men bor numera i Stockholm.

Hur var det att leva i Hong Kong?

– Jättehäftigt, men en stor utmaning att flytta dit. Det är ju en hel del västerländska influenser, men också stora kulturkrockar. Jag gillade det, det kunde exempelvis vara en stor "fancy" byggnad och bara runt hörnet någon som stod och sålde fisk.

Lärde du dig kinesiska?

– Nej, jag fokuserade på att resa på lediga stunder, till Borneo, Taiwan och in till Kina.

Vad har du snappat upp och tagit med dig från dina resor?

– Att våga vara lite "lost" i livet, hitta nya relationer och kompisar. Kunna prata med olika folk.

Hon beskriver vikten av att göra det hon själv vill och inte bara hänga på andra.

– När man är yngre, går på gymnasiet eller universitetet, är det lätt att man bara hänger på andra och bara gör saker som "gruppen" vill. Då är det bra om man kan stanna upp och känna efter vad man själv vill. "Vad var det jag ville nu igen?"

Emma gillar att resa och beskriver att hon får mycket inspiration av kontraster och städer med attityd.

– Jag gillar London, Köpenhamn och Berlin, allt är en stor mix av allt, som Queens England, punk och techno. Jag gillar att man hajar till. Jag gillar Hong Kong också, men det är inte lika mycket attityd.

I somras på Emmas Italienresa åkte hon till Sicilien. När hon kom hem var hon uppfylld av den Italienska kulturen.

– Jag har aldrig målat så mycket på så några dagar som jag gjorde då.

undefined
"Det är bara kul att ha en väska som inte alla andra har. Väskan "Ska vi dansa", är en uppmaning att knyta nya kontakter. Om man är ute och dansar eller på fest där det är högt ljud, kan man bara hålla upp väskan, skrattar Emma Klofsten.
undefined
När Emma kom hem från sin Sicilienresa i somras gjorde hon en mängd målingar på speglar. "Jag tyckte det var kul. Var man än sätter spegeln kommer det vara olika känsla, det i bakgrunden reflekteras på olika sätt", säger Emma Klofsten.
undefined
"Första väskan jag målade var till mig själv, jag ville ha en festlig handväska. "Jag målar en", men tänkte inte då att jag skulle göra fler. Jag hade den ofta och människor kom fram och frågar var den var ifrån. Jag har nog målat sju nu", säger Emma Klofsten.

Vad målade du?

– Allt möjligt, bland annat på speglar.

Hon ställde ut sin konst för första gången på Vadstena konstrunda i år. Hon hade då målat både på speglar och väskor.

– Mamma tyckte jag skulle ställa ut. Jag sa nej, men tänkte sedan; "Varför sa jag nej, då bara måste jag göra det". Om jag först säger nej till något måste jag ofta göra det i alla fall.

När började du måla?

– Jag kommer ihåg att jag fick ett teckningsblock när jag var liten och skissade hästar. Då ville jag att allt skulle vara så realistiskt som möjligt. För mig tog det lång tid att komma ifrån det, det tog lång tid att bli mer fri. När spärren släppte tänkte jag, vad är det jag inspireras av egentligen? Jo, färg.

– Om det glittrar, lyser och är mycket färg, då är jag såld. Jag var mer försiktig förut, men nu kör jag "all in", gärna neon.

undefined
Emma Klofsten gillar neon, såväl att måla på duk, speglar som naglar. "Neongrön är en av mina favoritfärger".
undefined
"Jag vill att människor ska tycka det är kul och bli på gott humör", säger Emma Klofsten.
undefined
Emma Klofsten läste naturvetenskapligt program på gymnasiet, men hon hade ett stort intresse för bild. "Bild var favoritämnet i gymnasiet, jag läste massa extrakurser, det var så kul".

Emma har nu kommit tillbaka till vardagen i Stockholm igen och ser tillbaka på sin utställning hemma i Vadstena.

– Det var verkligen disco, så kul. Klockan fem på lördagen stängde jag igen och släckte discoljuset, jag fick mersmak och kommer vilja ställa ut mina grejer igen. Jag blev mest glad för kommentaren; "Här blev jag så glad och här fick jag så mycket energi", det var precis den jag ville få.

"Folk älskar färg, men är kanske lite rädda. Jag tycker det är kul om någons ögon dras till någonting färgstarkt jag gjort, och att de blir glada av det", säger Emma Klofsten, som ställde ut på Vadstena konstrunda 2023.
"Folk älskar färg, men är kanske lite rädda. Jag tycker det är kul om någons ögon dras till någonting färgstarkt jag gjort, och att de blir glada av det", säger Emma Klofsten, som ställde ut på Vadstena konstrunda 2023.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!