– Ganska mycket har hänt sedan sist vi pratades vid, säger Marcus Jarl, specialistsjuksköterska och författare.
Marcus Jarl är på besök i Vadstena för att hälsa på familjen, innan han och sambon ska åka till USA i några veckor.
– Min sambo kommer därifrån så vi ska hälsa på hans familj i New York. Det är så mitt liv ser ut just nu – när vi inte är i Stockholm pendlar vi mellan Vadstena och New York, säger han.
2018 debuterade Marcus Jarl som författare med boken "Tusen bitar". 2021 kom hans andra bok ut "Dina färger var blå", som också blev hans stora genombrott och vann samma år pris för årets feelgood.
– Boken togs emot superfint av både läsare och recensenter, och det gjorde många bra saker för mig.
Bland annat har han blivit signad med en litterär agentur som säljer rättigheter utomlands och till teve och film.
– Det är ett stort steg i min författarkarriär. Att kunna nå ut till fler läsare, både på svensk mark men förhoppningsvis även utomlands.
I juni släpptes hans tredje bok "Där du en gång gick", som enligt Marcus Jarl själv är en andningspaus från boken innan.
– Boken kom till under pandemin när jag hade en stark hemlängtan – att skriva var mitt sätt att komma tillbaka till Östergötland, slätten och Vadstena. Jag ville skriva en bok om all den energi som vi lägger ner på att hitta och skapa ett hem.
I samma veva letade han själv efter ett nytt boende – vilket också fick honom att fundera över vems hem han eventuellt skulle ta över.
– Den som bott där tidigare blir ju på sätt och vis det nya hemmets spöke. Det finns fläckar som någon annan ligger bakom, en lukt man inte är van vid. Så jag ställde mig frågan "vad skulle hända om man blev kär i den person vars lägenhet man tagit över, och vad är anledningen till att personen sålt sin bostad".
Just tanken "vad skulle hända om" är något Marcus Jarl ofta återkommer till när han får inspiration till en ny handling.
– Jag är ju en konceptuell författare och vill ha ett koncept som är starkt, men inspirationen kommer i princip från allting.
Din andra bok utspelade sig på neonatalavdelningen, som du också arbetar på – hur mycket inspiration kommer därifrån?
– Där är man i stormens mitt hela dagarna – man omringas av ångest. Vilket i sig är intressant för en relationsförfattare, det ger mig mycket stoff. Jag kommer ofta på mig själv att ta känslorna som finns där och applicera dem på en annan situation.
Drömmen om att en dag få skriva en bok har funnits hos Marcus Jarl sedan barnsben. För att ge sig själv möjligheten att testa sin dröm började han arbeta nattpass på sjukhuset.
– Jag hade gått runt med en idé som jag tänkte skulle bli en bra debutroman och det var då jag bestämde mig för att sätta mig ner och börja skriva.
I höst ska han ta tjänstledigt i några månader för att skriva på heltid, men han är noga med att påtala att han inte kommer att sluta som sjuksköterska.
– Jag behöver det jobbet för att balansera upp livet. Författaryrket kan vara väldigt ensamt.
Vad skriver du på nu?
– Det är en bok där jag återgår till neonatalavdelningen för jag har en historia till som jag vill berätta därifrån. Den sticker ut lite från mina tidigare böcker men det är fortfarande mitt språk så jag tror inte att mina läsare kommer bli besvikna.