Här blev Gerties dröm verklig

Förr var gästgiveriet ett ställe för hästskjutsar, i dag stannar istället bussen strax utanför. Men övernattningarna och maten stämmer fortfarande med gamla tiders gästgiveristadga.

Gertie Lexéns dagar är fyllda med gästgiverisysslor. Hon och maken Ingemar kan ta emot 22 nattgäster och matsalen har plats för 70.

Gertie Lexéns dagar är fyllda med gästgiverisysslor. Hon och maken Ingemar kan ta emot 22 nattgäster och matsalen har plats för 70.

Foto:

tjällmo2004-03-13 09:17

Gertie Lexén, som för fyra år sedan tillsammans med maken Ingemar tog över Tjällmo gästgiveri, har forskat i gästgiverihistorien. Hon fann att just i Tjällmo har det funnits gästgiveri sedan minst mitten av 1600-talet. Det gör stället till ett av Sveriges äldsta, som varit i drift hela tiden.

-- Förr skulle ett gästgiveri för att få utskänkningstillstånd hålla med hästar, ett så kallat skjutstvång, berättar Gertie.

Maten finns kvar, övernattningsrummen också. Men hästarna är utbytta mot bussen. Och på ett modernt gästgiveri finns naturligtvis också konferensmöjligheter.

Okänt Tjällmo

Gertie är göteborgaren som flyttade till Östersund. Det blev 30 år i Jämtland där hon bland annat jobbade som inköpschef på ett snöskoterföretag.

De senaste tio åren var hon anställd av Samhall som chef för en enhet som drev två hotell i Östersund. Hotellen, med åtta respektive 24 rum, låg som tur var nära varandra, men innebar ändå nästan ett dygnet-runt-jobb.

Gertie och Ingemar började fundera på att göra något nytt i sina yrkesliv. De ville gärna komma längre ner i landet, letade söderut efter något mind-re hotell och fann så Tjällmo.

-- Jag hade aldrig hört talats om Tjällmo förut, erkänner Gertie.

Hela Östergötland var ett ganska så okänt kapitel, men nu har hon upptäckt att det är ett vänligt landskap, med både skogar och ängar.

Snön saknar hon inte det minsta. Gertie ägnar hellre sin lediga tid åt en trädgård där hon nu kan odla många fler växter än i Jämtland.

På gästgivaregården finns det natthärbärge för 22 gäster och plats i matsalen för närmre 70. Förutom dagens luncher har Gertie och Ingemar bokningar på måltider och fester för många högtidsmiddagar, 60-årskalas till exempel.

Omsorg om gästerna

När Gertie själv fyller 60 på måndag blir det ingen högtidsmiddag, utan öppet hus i den privata bostaden. För måndagar är alltid lediga dagar, så det passar bra att fylla år just då.

Att driva gästgiveri är en dröm, säger Gertie, som vill ha roligt när hon jobbar. Här får hon sin önskan uppfylld med alla människokontakter och kan utöva personlig omsorg om gästerna, som hon vill ska känna sig hemma hos henne. Åtminstone nästan som hemma.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om