Anna Wahlgren har inga studieintyg att visa upp. Hon läste aldrig några kurser på högskola eller folkhögskola och har heller aldrig haft något jobb utanför hemmet. Hennes hem är hennes arbetsplats.
Det är här böckerna kommit till och det är här hon har hämtat inspiration till dem.
-- Barnen har varit mitt universitet, säger hon bestämt.
Sedan ett par år tillbaka lever Anna Wahlgren ihop med 48-årige snickaren Stig. Han blev den sjunde att trä en ring på hennes finger. Han precis som hon hade förlorat ett barn och denna, absolut värsta av separationer, förde dem samman. Med honom känner hon sig trygg, tryggare än med någon av de andra männen hon har haft relationer med tidigare. Det har hon berättat i flera intervjuer. Det var också hon som friade denna gång.
Det var inte förrän i slutet av 80-talet då flera av äktenskapen havererat som Anna Wahlgren kom till insikt. Hon kunde bena ut sitt liv och se det mönster som styrde henne. Eftersom hon som barn lärde sig att relationer var tillfälliga och kortlivade blev det trossatsen hon byggde sitt vuxna liv kring.
Hennes två föräldrar hade separerat från sina makar, föst ihop sina barn från dessa tidigare äktenskap och flyttat ihop före Anna Wahlgrens födelse. Nio personer stor var familjen innan den splittrades. Sju år gammal hade hon bara mamman och en bror kvar. Så gav sig också mamman av för att söka jobb och bostad på en annan plats.
Anna Wahlgren, som då hette Karlsson, och brodern fick flytta in hos varsin främmande tant.
I medier har Anna Wahlgren framställts som manslukerska. Hennes många äktenskap och ännu fler relationer har skapat rubriker. Men hon vägrade se sina separationer som misslyckanden. I stället använde hon de kunskaper hon drog ifrån dem till att utvecklas.
Hennes ansikte dök upp i debattprogram på tv och hennes ord i kolumner i pressen och på kultursidorna. För damtidningarna var hon också tacksam som person.
"Barnaboken" kom ut 1984 och hamnade i enormt många svenskars hem. Det var en omdiskuterad bok som förde med sig en infekterad debatt om barnuppfostran, om metoder och om dagis och huruvida barn skulle gå där innan de fyllt tre år. Det var hennes förste make, en 35 år äldre man, som manade henne att skriva en bok om barn. Till slut gjorde hon det och sedan utgivningen har bruksanvisningen, som hon kallar boken för, sålts i över en halv miljon exemplar i Skandinavien. Snart kommer den engelska versionen och därefter ska den ges ut, inte bara i Storbritannien och USA utan också, i Japan.
I dagarna kommer en annan, ny, Wahlgrenbok ut. Det är inte en löpande text utan frågor och svar hämtade från den sajt på nätet där hon besvarat frågor om barn. Sedan i somras står en annan nyutgiven Wahlgrenbok i handelns hyllor.
-- Det är en bok om kärlek som för ovanlighetens skull slutar lyckligt. Pojke möter flicka. De blir kära och gifter sig efter ett år. En hängmattesåpa kallar jag den.