Jan och Eva har drivit det anrika bageriet i över 40 år

Det har hänt mycket under de 40 år som Jan Andersson och Eva Degerstedt har drivit Jannes Hembageri – och grunden har alltid varit de klassiska bakverken.

Jan Andersson och hans barn Fredrik Andersson och Elin Degerstedt jobbar ofta tillsammans i bageriet.

Jan Andersson och hans barn Fredrik Andersson och Elin Degerstedt jobbar ofta tillsammans i bageriet.

Foto: Niclas Sandberg

Söderköping2022-08-03 05:50

Jannes Hembageri har anor sedan slutet av 1800-talet, då det öppnades konditori och kafé vid Hagatorget i Söderköping. Sedan dess har det varit många ägare, men ingen tidigare ägare har drivit verksamheten så länge som Jan Andersson och hans fru Eva Degerstedt, som tog över för 40 år sedan. Trots att de båda i dag är pensionärer så jobbar de fortfarande i bageriet.

– Normalt jobbar jag en heltidstjänst fast jag är 72 år. Det är oerhört stimulerande att göra högklassiga bakverk och se resultatet. Vi jobbar mycket på ett gammaldags sätt, vi bakar som jag gjorde på 1960-talet, säger Jan Andersson.

undefined
Jan Andersson är pensionär sedan några år men tänker fortsätta jobba ett par tre år till.

Han lärde sig baka när han var lärling på Fribergs konditori i Åtvidaberg som 15-åring. Efter lumpen blev det jobb som bagare och konditor på flera olika ställen i Linköping, innan han och hans då blivande fru Eva började titta efter ett eget konditori. 

– Vi fick reda på att det här stället var till salu 1981, så vi åkte och tittade. Det kändes rätt direkt. Det tog tre och en halv minut för mig att bestämma mig att "det här ska vi ta över".

När paret Andersson tog över 1982 var konditoriet en kombination av kafé och kiosk med tidningar, tobak, godis, pocketböcker och läsk.

– Jag plockade bort alla kioskvaror och gjorde om det till vad det en gång i tiden var, nämligen ett konditori och ett bageri.

undefined
Jan Andersson och hans fru Eva Degerstedt på 1980-talet.

Något som fick en och annan att höja på ögonbrynen eftersom kiosken vid övertagandet stod för halva omsättningen. Men Jan Andersson hade andra planer. Han berättar att det på den tiden knappt fanns bröd i butikerna förutom plastat bröd från industribagerier.

– När vi började jobbade vi stenhårt med matbröd som frallor, rågbitar och olika slags limpor. Den försäljningen ökade fram till för tio år sedan. Men i takt med att matbutikerna har börjat med bake off-bröd har vi minskat på det för att i stället öka och förfina konditoridelen.

undefined
Eva Degerstedt i butiksdelen av kaféet 1983.

Han berättar att den egna favoriten är mazariner och att hemligheten med dem är att mandelmassan ska bestå av hälften mandel och hälften socker. Sedan använder de riktigt smör och ägg, men absolut inget mjöl. Innan de stryker på glasyren penslas ett tunt lager aprikossylt på mazarinen som förutom att förhöja smaken gör kakan saftig.

Har det alltid gått bra ekonomiskt?

– Det har varit tufft ibland, men lätt som en plätt ibland. Vi hade en tuff period 1997 när Matex öppnade och bensinstationerna började baka bröd. Då hade vi en jättedipp och var nära konkurs när vi nästan hade förbrukat aktiekapitalet.

Lösningen den gången var en nysatsning med ombyggnad och uppfräschning av butiken och kafé-delen, något som ledde till att kunderna hittade tillbaka.

undefined
Butik- och kafédelen i Jannes Hembagari i idag.

Pandemin har inneburit ett lyft för bageriet och till viss del ändrat sortimentet.

– Under pandemin började folk handla mer konditorivaror och besökte kaféet i mindre sällskap. Vi började göra tårtor för fyra personer, bakelser har gått hela tiden och det är en trend som fortsatt. Vi började också ha öppet på söndagar då, för folk var kvar i stan.

undefined
Jannes Hembageri har legat i sina nuvarande lokaler sedan 1960-talet.

Vad är drivkraften att hålla på så länge som du gjort?

– När jag var yngre var det nya att kunna presentera nya produkter. Men drivkraften är fortfarande stark. Jag måste hela tiden förkovra mig om anställningsavtal, livsmedelslagar och ekonomi. Som småföretagare måste man kunna allt och vara uppdaterad. Det tycker jag är spännande. Vi vill vara ett klassiskt konditori samtidigt som vi hela tiden försöker utveckla oss. 

undefined
Jan Andersson och hans barn Fredrik Andersson och Elin Degerstedt jobbar ofta tillsammans i bageriet.

På frågan om vilka baksidor som finns med jobbet nämner Jan Andersson helger och de tidiga morgnarna, även om han själv inte är morgontrött.

I dag äger Jan Andersson och Eva Degerstedt 90 procent av företaget medan de resterande tio procenten ägs av sonen Fredrik Andersson som jobbar i bageriet. Eva, som också är pensionär, hoppar in ibland. Förutom de fyra familjemedlemmarna har Jannes Hembageri sex heltidstjänster totalt sett.

undefined
Fredrik Andersson äger tio procent av företaget och räknar med att fortsätta med verksamheten när föräldrarna slutar.

– Vår dotter Elin har precis börjat jobba i företaget. Vi får se hur hon känner när hon jobbat ett tag, men vi hoppas att vi ska köra vidare som ett familjeföretag.

Hur länge ska du själv jobba kvar?

– Jag har tänkt ett par år till, men jag ska försöka dra ner på tiden lite grann. Det är fortfarande lika kul och jag vill ha något att göra. Men när jag är ledig meckar jag gärna med min motorcykel, jag har en Honda Goldwing från 1978, eller så gillar jag att vara ute med båten och fiska kräftor.

Konditori vid Hagatorget

I tre århundraden har det funnits konditori vid Hagatorget i Söderköping.

Redan 1895 öppnade Robert Wiggander konditori och kafé på torget. Han drev verksamheten fram till och med 1914 då han sålde konditoriet till Olof Högberg som i sin tur drev i elva år. 

I mitten av 1960-talet revs det ursprungliga huset och konditoriet flyttade in i det huset som det ligger i i dag. Konditoriet har bytt namn många gånger genom åren och heter nu Jannes Hembageri.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!