Adrian Alm ger virket från 1800-tals ladan nytt liv

Inom tre veckor räknar Adrian Alm med att ha rivit ner en 55 kvadratmeter stora timmerlada från 1800-talet. Målet: att bygga upp den igen hemma på gården i Borensberg.

"Det jag förlorar i inkomst vinner jag i material", säger Adrian Alm som nu monterar ner en gammal 1800-talslada vars virke ska få nytt liv.

"Det jag förlorar i inkomst vinner jag i material", säger Adrian Alm som nu monterar ner en gammal 1800-talslada vars virke ska få nytt liv.

Foto: Rita Furbring

Skänninge2022-05-26 20:00

Adrian är snickare i grunden men har under senare år kommit att jobba mer och mer äldre fastigheter. Han tycker också om sekelskiftessnickerier och brinner för att kunna återanvända trä som nyttjats i många generationer - inte minst timmer.

På landet mellan Skänninge och Borensberg har det stått en byggnad som han tror genom åren använts både för magasinering och djurhållning. När de nya ägarna av fastigheten hade andra planer på tomten passade Adrian på att köpa loss den gamla ladan.

Han säger att virkespriserna i dag är väldigt höga. Som egenföretagare kan han samtidigt prioritera rivningen av ladan och bortforsling av materialet.

– För samma summa som jag köpte det här hade jag fått två reglade väggar.

Han uppskattar att han kommer att kunna återbruka cirka 80 procent av materialet från ladan. 

undefined
Tre veckor räknar Adrian med att det tar att montera ner den gamla 1800-talsladan.

Adrian upplever att det generellt finns en okunskap om hur man kan återanvända virke från gamla byggnader. 

– Jag jobbar mycket med byggnadsvård medan en annan firma hade sprängt huset, säger han uppriktigt.

Han tror att okunskap också är skälet till att många väljer den lättaste vägen - samtidigt missar de vinsterna.

Men grovarbetet, att riva, tar tid.

– Man vet aldrig hur jobbigt det blir, men nu har det faktiskt gått smidigt än så länge.

Likt ett tusenbitarspussel har Adrian märkt upp varje bräda, med olika bokstäver och siffror, så att han ska kunna montera upp allt igen efter att ha fraktat två containrar med virke till Borensberg.

Sedan tidigare har han två 1700-tals hus på tomten. Det ena är redan renoverat i omgångar. Det andra jobbar han med.

undefined
Det är lite som ett pussel. Varje del av ladan måste märkas upp innan nedmontering för att senare kunna sättas ihop igen.

Timret som han nu plockar ner, bit för bit, ska så småningom få tjäna ett nytt syfte och bli en byggnad för snickeri, magasin och kontor. 

– Jag vill inte bygga nytt om jag inte måste.

Hos allmänheten kan Adrian se ett ökat intresse för gediget och hållbart byggande och han säger att trycket på äldre fastigheter ökar. Fler vill även flytta ut på landet, enligt honom - därmed har också bostadspriserna ökat.

För egen del är kombinationen byggnadsvård - miljövård det som driver honom framåt. Det är också en utmaning att utvecklas rent yrkesmässigt.

Adrian ser också ett värde i att han själv, till viss del, kan påverka livslängden på det han jobbar med.

– Det här är ett hus som tjänat skogen 200 år och slätten 200 år. Nu kan det få minst 200 år till hemma hos mig.

undefined
"Det jag förlorar i inkomst vinner jag i material", säger Adrian Alm som nu monterar ner en gammal 1800-talslada vars virke ska få nytt liv.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!