Per är släkt med 245 000 personer

Inte anade Per Andersson att hans begynnande intresse för sina förfäder skulle leda till världens största kartläggning av en enskild släkt. Han har spårat Långarydssläkten till 1500-talet och i dag omfattar den två procent av Sveriges befolkning.

4 maj 2019 11:00

Intresset för släkt och historia föddes tidigt. Redan som barn hemma i Mjölby började Per Andersson fascineras av tanken att spåra sina historiska rötter.

– Ett tidigt minne är att vi brukade hälsa på hemma hos farfar och att jag drogs till hans bokhylla med gamla böcker om Mjölby. Där någonstans började det nog, säger Per.

Han var bara 14 år gammal när han inledde sin forskning på allvar. Årtalet har han kommit fram till eftersom han minns att det var samma år som hans gammelfarmor skulle ha fyllt hundra år. Det var 1976.

– Jag började kartlägga mina förfäder bakåt i tiden och sedan var det ju spännande att ta reda på vilka andra nu levande personer som hade samma ursprung som jag. Och det har jag nu ägnat mig åt i snart 45 år.

På sin morfars sida har Per spårat sina anor 19 generationer tillbaka och därmed kommit till 1500-talets början. Då föddes bonden Simon i Långaryd i västra Småland. Simon hade nog blivit förvånad om han fått veta att han 500 år senare skulle uppmärksammas som stamfader till världens största kartlagda släkt, Långarydssläkten.

Alla kartlagda släktmedlemmar finns nu samlade i ett 4 000-sidigt bokverk i sex band. Där hittar man 254 000 personer varav 190 000 lever i dag.

– Den allra största delen av släkten finns med, men en del emigrerade till Amerika som inte haft samma folkbokföring som vi. Och ibland har kyrkböcker brunnit, säger Per.

1988 hamnade Långarydssläkten i Guiness rekordbok som den största kartlagda släkten. Tre år senare var det dags för rekordboken igen då Per tog initiativ till världens största släktmöte. Det hölls i Långaryd och samlade mer än 2 500 medlemmar av Långarydssläkten.

Per har kunnat konstatera att två procent av Sveriges befolkning hör till släkten och att den innefattar en hel del kända personer som artisterna Joakim Thåström och Titiyo Jah, författaren Göran­ ­Sonnevi, fysikern Bodil Jönsson och fotbollsspelaren Glenn Hysén. Den senare är ingift, antalet personer i släkten baseras både på biologiskt släktskap och ingifte.

Det har visat sig att alla svenska kommuner utom en har släktmedlemmar som bor där. Bara lilla Bjurholm i Västerbotten är utan.

– Det finns faktiskt släktmedlemmar som erbjudit sig att flytta dit, i alla fall för ett tag, säger Per med ett skratt.

Flest släktmedlemmar i Östergötland har Linköping med ungefär 1 600 och Norrköping med 800.

– Historiskt har de flesta i släkten sökt sig västerut från Långaryd, bland annat till de bördigare områdena i Halland. Men även åt residensstaden Jönköping.

Vet alla som hör till släkten om att de gör det?

– Ja, det är nog få som undgått det. Innan varje bokutgivning har alla familjer som nämns i boken fått brev med utdrag av samtliga generationer fram till dem själva, så att de kunnat granska och lägga till uppgifter. Det har gått åt ganska mycket pengar till porto.

Per Anderssons och forskarkollegan och släktingen Johan Lindhardts arbete med Långarydssläkten har fått effekt långt utanför bokpärmarna. Hembygdsföreningen i Långarydsbygden har fått ett uppsving, EU-pengar har beviljats till olika projekt i denna avfolkningstrakt och släktens medlemmar fortsätter att träffas på släktsammankomster. En hel del har släktvapnet på kavajslaget eller som dekal på bilen.

– Från början ville jag ju bara ta reda på varifrån morfars släkt kom. Nu lever det här sitt eget liv, säger Per.

Han ser det biologiska släktskapet som den mest grundläggande relationen mellan människor. ”Släktskapskännedom är därför fundamental för kunskapen om ett samhälle och dess historia” skriver Per på Långarydssläktens hemsida.

– Alla borde vara intresserade av sin släkt. Den är ju förklaringen till att man själv finns, säger han.

Vid sidan av allt detta har Per Andersson arbetat inom utbildningssektorn, 1994–1998 som rektor vid Mjölby gymnasium. Därefter har han bland annat varit statlig utbildningsinspektör, undervisningsråd vid Skolverket och Skolinspektionen och sakkunnig i Regeringskansliet.

Och så har han förstås haft mängder med engagemang med anknytning till släktforskning och historia. Som rektor i Mjölby införde han kurser i släktforskning på schemat och han har skrivit flera böcker om Mjölbys historia.

– Nu sitter jag i min sommarbostad vid Öresund och skriver färdigt ett bokverk om Gustav Vasas ättlingar i Sverige. Jag är inte själv ättling till honom men hans släkt är central i svensk historia de senaste 500 åren.

Porträtt

Per Andersson

Ålder: 57 år.

Bor: I Stockholm.

Gör: Skriver just nu klart ett större bokverk om Gustav Vasas ättlingar. Dit hör flera kända personer som Olof Palme, Anna Kinberg Batra, Ellen Key och Povel Ramel, samt de flesta svenska regenter.

Har också gjort: Kartlagt den så kallade Långarydssläkten dit han själv hör. Sedan 1979 har han skrivit flera böcker om Mjölbys historia.

Bakgrund: Född, uppvuxen och 13:e generationen i Mjölby där han var rektor på gymnasiet 1994–1998. Har senare arbetat på bland annat Skolinspektionen och Skolverket i Stockholm.

Familj: Hans sista nära släkting, farfars syster, gick bort för ett par veckor sedan som Mjölbys äldsta invånare, nästan 104 år gammal.

Långarydssläkten

En av världens största kartlagda släkter med 254 000 medlemmar. Utgick på 1500-talet från Långaryd i västra Småland.

Två procent av Sveriges befolkning hör till släkten. Alla som spårats finns med i det stora bokverket om sex band som Per Andersson och hans forskarkollega Johan Lindhardt skrivit.

Så här många hör till Långarydssläkten i Östergötlands kommuner, på ett ungefär:

Linköping 1 600

Norrköping 800

Motala 300

Mjölby 150

Finspång 125

Kinda 100

Åtvidaberg 100

Söderköping 80

Vadstena 70

Valdemarsvik 40

Ödeshög 40

Boxholm 30

Ydre 20

Kända släktingar

Till Långarydssläkten hör artisterna Joakim Thåström, Titiyo Jah, Magnus Carlsson, Timo Räisänen, Amanda Jenssen och Ulrik Munther, skådespelare som Inga Landgré och Andreas Wilson, komikerna Krister Classon, Annika Andersson och Klara Zimmergren, författaren och tre konstnärer i Halmstadsgruppen: bröderna Axel och Erik Olson samt deras kusin Waldemar ­Lorentzon.

Inom massmedia märks Aftonbladets legendariske redaktionschef Sigurd Glans, Dagens Nyheters Maria Schottenius och TV 4:s nyhetsankare Anders Kraft. Många professorer inom olika vetenskaper ingår i släkten, bland dem fysikern Bodil Jönsson och historikern Dick Harrison. Till släkten hör också Sveriges första kvinnliga biskop Christina Odenberg och ytterligare fem biskopar.

I släkten ingår flera professionella idrottsmän, såsom fotbollsspelarna Christian (Chippen) Wilhelmsson, Pär Zetterberg, Michael Svensson, Johan Wiland och Olivia Schough samt ingifta Glenn Hysén, Johan Mjällby och Johan Elmander, liksom tränarna Mats Jingblad och Jan Jönsson.

Vidare rymmer Långarydssläkten sexfaldiga världsmästaren i orientering Marita Skogum, bordtennisspelarna Ulf (Tickan) Carlsson, Peter Karlsson och Ann-Christin Hellman, handbollsspelarna Magnus Lindén och Ola Lindgren, tennisspelaren Andreas Vinciguerra, cyklisten Susanne Ljungskog, friidrottaren och femfaldiga svenska mästaren i maraton Anders Szalkai, rallyföraren Erik Carlsson (Carlsson på taket) och roddaren Hans Svensson. Släkten räknar också två OS-guldmedaljörer: Axel Nordlander i fälttävlan och Fimpen Lindberg i bänkpress.

Källa: langarydsslakten.se

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Johan Ekfeldt