Få kejsarsnitt i Östergötland

Det är stora skillnader på hur många barn som förlöses med kejsarsnitt i olika regioner i Sverige. I Östergötland är andelen lägst i landet, i Stockholm är den högst.

Få kejsarsnitt. Det är stora regionala skillnader på förlossningsstatistiken.

Få kejsarsnitt. Det är stora regionala skillnader på förlossningsstatistiken.

Foto: Hasse Holmberg / SCANPIX

ÖSTERGÖTLAND2018-01-17 18:27

Nya siffror från Socialstyrelsen visar att flest kejsarsnitt, både akuta och planerade, skedde 2016 i Stockholms län, 21,5 procent. Lägst andel hade Östergötland, 12,3 procent.

– Vi är ganska stolta över att många får föda barn hos oss i stället för att genomgå en operation, säger Eric Hildebrand som är medicinskt ansvarig läkare.

– Det här är resultatet av ett omfattande arbete de senaste tio åren. Den visar även att övervikt och fetma ökar bland gravida kvinnor.

Att genomgå kejsarsnitt är inte bara ett storstadsfenomen. Visserligen ligger Danderyds sjukhus högt i statistiken med 22 procent snitt, men Lycksele ligger på 20 procent. Universitetssjukhuset i Linköping har bara 8,5 procent kejsarsnitt.

– Nyckeln är vårt teamtänkande, förklarar Eric Hildebrand. Läkare, undersköterska och barnmorska jobbar i team. En koordinatorbarnmorska stöttar och fördelar resurser, alla patienter riskbedöms. Erfarna och mindre erfarna barnmorskor jobbar tillsammans och resultaten utvärderas ständigt. Vi lär av tidigare fall och tränar handgreppen så alla är rustade.

Att undvika onödiga kejsarsnitt innebär stora vinster för vården, och inte bara ekonomiska. Ett snitt är en stor operation, med risk för blödningar, infektioner och komplikationer inför kommande graviditeter. Barnets immunförsvar kan också påverkas, liksom framtida risker för allergier och diabetes.

Socialstyrelsens statistik visar att de allvarliga bristningarna vid förlossningar har minskat något. Det är fortfarande stora skillnader mellan landstingen. I Region Jämtland Härjedalen drabbades 6,7 procent av förstföderskorna år 2016, i Östergötland 5,1 procent och i Halland bara 2,3 procent.

– Det kan bland annat bero på att man är bättre på att upptäcka skador i vissa landsting, men också på arbetssätt och hur pressat läge det är på förlossningsklinikerna, säger Olof Stephansson, sakkunnig vid Socialstyrelsen och förlossningsöverläkare vid Karolinska Universitetssjukhuset.

Övervikt och fetma fortsätter att öka bland kvinnor som skrivs in hos mödrahälsovården. 2016 hade 26 procent övervikt och 14,1 procent fetma. Också här finns regionala skillnader. I Södermanlands och Gävleborgs län hade nära hälften av alla kvinnor övervikt eller fetma vid inskrivningen, i Östergötland något färre medan andelen låg på en tredjedel i Stockholm.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!