"Vi kallar varandra för kusiner"

De började som brevvÀnner. En i Sverige och en pÄ Jamaica. NÀr de sedan besökte varandra grundlades en vÀnskap som nu har varat i mÄnga decennier, och det kÀnns som att de hör till samma familj.

Diger samling. Majsa har alla Sharons gamla brev sparade i en stor kartong. Breven som Majsa skickat till Sharon förstördes nÀr orkanen Gilbert drog in över Jamaica.

Diger samling. Majsa har alla Sharons gamla brev sparade i en stor kartong. Breven som Majsa skickat till Sharon förstördes nÀr orkanen Gilbert drog in över Jamaica.

Foto: Johan Ekfeldt

ÖDESHÖG2017-12-23 08:00

Det var 1974. Anne-Mai Clarmo var 14 Är och fick ett brev frÄn sin kusin pÄ Island. Han hade sett en annons om en flicka pÄ Jamaica som sökte en brevvÀn. Kusinen hade kommit att tÀnka pÄ Anne-Mai, eller Majsa som hon oftast kallas, som var en flitig brevskrivare med ett 30-tal brevvÀnner.

SÄ Majsa skrev till 17-Äriga Sharon Dyche som hade satt in annonsen. Och det blev början till en vÀnskap som skulle vÀxa till nÄgot större.

– Det var lĂ€nge sedan vi kĂ€nde oss som brevvĂ€nner, sĂ€ger Majsa.

– Ja, vi kallar oss kusiner, sĂ€ger Sharon. Alla hemma kĂ€nner Majsa som en familjemedlem och vi brukar sĂ€ga att vi har slĂ€kt i Sverige.

Det hĂ€r Ă€r fjĂ€rde gĂ„ngen Sharon hĂ€lsar pĂ„ Majsa som bor i Rök utanför Ödeshög, och Majsa har i sin tur varit fyra gĂ„nger i den jamaicanska huvudstaden Kingston dĂ€r Sharon bor.

– Min familj Ă€lskade Majsa frĂ„n första början, sĂ€ger Sharon som har en stor familj, men inga egna barn.

Hon kan inte mycket svenska, sÄ de bÄda vÀnnerna pratar engelska.

– Men min engelska Ă€r inte sĂ„ bra, sĂ€ger Majsa.

– Den Ă€r mycket bĂ€ttre numera, sĂ€ger Sharon.

– Jo, förr var jag lite blyg och rĂ€dd att sĂ€ga fel. Nu vid 57 spelar det ingen roll. Jag anvĂ€nder hĂ€nderna mycket, och kollar upp ord i mobilen.

Första gÄngen de sÄgs var 1981. Det var vinter och snöstorm i Sverige nÀr Sharon kom frÄn sitt tropiska klimat och klev av planet pÄ Arlanda i kjol och bara ben.

– Hemma hade de sagt Ă„t mig att sĂ€tta pĂ„ mig det finaste jag hade. SĂ„ det blev bĂ€sta klĂ€nningen. Och trots att jag frös var jag sĂ„ förtjust över att fĂ„ se snö för första gĂ„ngen. Jag smakade pĂ„ den. Folk tittade konstigt pĂ„ mig, minns hon.

Normalt brukar de planera in sina trÀffar lÄngt i förvÀg. Den hÀr gÄngen ringde Sharon bara tvÄ veckor innan och sa att hon var pÄ gÄng. Hon hade hÀngt pÄ sin bror Peter som fÄtt Àrende med jobbet i Europa. Han Àr sedan lÀnge vÀn med Majsas son Jonathan och övernattar hos honom.

– Vilken tur att det var tvĂ„ veckor nĂ€r jag var hemma, sĂ€ger Majsa som reser en del i jobbet som personlig assistent. Men pĂ„ Jamaica tĂ€nker man inte sĂ„. I Sverige har vi vĂ„ra liv i kalendern. DĂ€r sĂ€ger man bara ”det ordnar sig”.

– No problem, bekrĂ€ftar Sharon med ett leende. Jamaica Ă€r ett tillbakalutat land.

Det har Majsa fÄtt mÄnga prov pÄ under sina besök dÀr. Hon brukar behöva tre dagar för att komma ner frÄn det svenska tempot till det jamaicanska.

– Det handlar mycket om att vĂ€nta, sĂ€ger Majsa.

Hon berÀttar om badutflykten hon hade tÀnkt ut. Klockan Ätta pÄ morgonen skulle de Äka. Det tog tre timmar innan den avtalade bilen kom, och sedan skulle föraren göra lite Àrenden.

– Du var van vid det svenska sĂ€ttet, sĂ€ger Sharon. Men jag kan ocksĂ„ bli irriterad ibland. BestĂ€mmer man ett klockslag mĂ„ste man alltid veta om det Ă€r "world time" eller "Jamaica time". Det sista innebĂ€r att klockan Ă„tta snarare betyder klockan nio eller Ă€nnu troligare halv tio.

För tvÄ Är sedan nÀr Majsa senast hÀlsade pÄ Sharon hade hon med sig maken Janne och dottern Lisa med pojkvÀn.

– Jag ville visa dem allting, göra det, göra det och göra det. Vi tyckte vi var avslappnade, men Sharon blev alldeles utmattad efterĂ„t, sĂ€ger Majsa.

– Ingen fara, jag har Ă„terhĂ€mtat mig, försĂ€krar Sharon med ett skratt.

Sharon arbetar för de dövas förbund pÄ Jamaica, bland annat med att lÀra ut teckensprÄk, och hon menar att döva har en ganska utsatt situation i landet i likhet med flera andra grupper som har handikapp.

Hon bor med sin mor och bror i ett medelklassomrÄde i Kingston med bungalowliknande hus. Och sÄ visar hon ett fotografi dÀr hon stÄr framför sitt hem. Det gÄr att se att det Àr taget före 1988.

– Före Gilbert. I Jamaica pratar vi om dĂ„tiden som före eller efter orkanen Gilbert. Den tog med sig hela vĂ„rt tak och vinden. Andra hus skadades vĂ€rre och mĂ„nga mĂ€nniskor omkom, berĂ€ttar hon.

Med taket försvann ocksÄ alla brev som Majsa dittills hade skickat. Sharon har inte kvar ett enda, för snart övergick de till att skicka e-post.

Men Majsa har kvar sina. Hon gÄr och hÀmtar en stor kartong och stÀller den ifrÄn sig med en duns i köket.

– HĂ€r har jag hela mitt liv, pustar hon. Inklusive Sharons brev.

Hon börjar grÀva bland papper, kuvert och gamla grejer. Hon tar fram ett brev som Àr daterat den 13 februari 1976. Sharon lÀser det tyst för sig sjÀlv.

– Jag minns inte att jag skrev det, men jag kĂ€nner igen stilen, sĂ€ger hon sedan.

PÄ brevet stÄr hennes telefonnummer. Det Àr samma som hon har Àn i dag.

Sharon ska vara i Sverige en knapp vecka denna gÄng. Hon vill hÀlsa pÄ Majsas slÀkt, som ju mer eller mindre Àr hennes egen numera, och inte minst se Majsas tvÄ smÄ barnbarn. Dagen innan vi ses har vÀninnorna varit pÄ julmarknad i Gamla Linköping.

Och nÀr ses de nÀsta gÄng?

– Om ett par Ă„r Ă„ker jag till Sharon i Kingston, det Ă€r det vi siktar pĂ„, sĂ€ger Majsa.

– Det finns alltid plats! sĂ€ger Sharon.

Mer Àn brevvÀnner. Det började 1974 med att Majsa Clarmo och Sharon Dyche brevvÀxlade. Nu Àr de sedan lÀnge sÄ goda vÀnner att de kallar varandra kusiner.
Mer Àn brevvÀnner. Det började 1974 med att Majsa Clarmo och Sharon Dyche brevvÀxlade. Nu Àr de sedan lÀnge sÄ goda vÀnner att de kallar varandra kusiner.
PortrÀtt

Anne-Mai "Majsa" Clarmo och Sharon Dyche

Ålder: 57 respektive 60 Ă„r.

Bor: I Rök utanför Ödeshög och i Kingston pĂ„ Jamaica.

Familj: Majsa Àr gift med Janne, hon har barnen Jonathan, David och Lisa, samt barnbarn. Sharon bor med sin bror och mamma.

Gör: Majsa Àr personlig assistent och Sharon jobbar för de dövas förbund pÄ Jamaica.

Aktuella: Med Sharons fjÀrde Sverigebesök. BrevvÀnner sedan 1974 och vÀninnorna kallar sig numera "kusiner".

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!