Efter flera år av misshandel ringer Sofi till sin vän. Hon känner sig paralyserad och behöver höra orden.
– Jag ringde och uttalade att nu är jag så rädd.
Med vännen i luren smyger hon ut ur huset med barnen och sätter sig i bilen.
– Jag kan bli så frustrerad när jag hör andra gå igenom samma sak nu, men det sker en normalisering av våldet och det är smärtsamt att tänka på att fly, säger hon när vi träffas i Strömparken.
Det har gått flera år sedan Sofi Ek lämnade mannen som misshandlade henne. Det händer fortfarande att hon får hotmejl, men i dag känner hon sig ändå fri. Hon lever inte längre i skyddat boende. Hon har tagit tillbaka sitt liv och hon lever det fullt ut.
Vi träffas för att prata om hennes musik och hur den har hjälpt henne. Hon hoppas också att den ska kunna hjälpa andra.
– Jag skriver ganska rakt. Jag saknade låtar när jag själv var i den situationen, särskilt på svenska. Jag skriver de låtar som jag själv behövde, säger hon.
Att lämna ett destruktivt förhållande är svårt och kan ta lång tid.
– För mig började den riktiga mardrömmen efter att jag hade tagit steget att lämna honom.
Hon berättar det med viss tvekan. Hon vill inte riskera att hennes ord ska få någon att stanna kvar, samtidigt vill hon att såväl utsatta som närstående ska förstå vad som kan vänta.
– När jag gick trodde jag att det skulle bli bättre. Det måste man tro, för att orka ta sig ur våldet, men det var en lång väg tillbaka.
"Förlåt" är namnet på hennes senaste låt, som är skriven som ett avskedsbrev till mannen.
– Förlåt som i tyvärr, jag går nu. Du får bli ledsen, men jag måste uppfylla mina egna behov nu.
Hon vill att bilden av relationsvåld ska nyanseras, för det är komplext.
– Det handlar om en person som man har älskat, eller kanske fortfarande älskar, men man måste sätta gränser. Man kan säga att "nu har vi försökt, men jag kan inte uppfylla ditt tomrum".
Låten kan appliceras även på andra relationer. Sofi berättar om en person som hört av sig till henne efter att ha hört den.
– Hon kom till insikt men i det fallet handlade om hennes relation till sin pappa. När hon hörde låten brast det – hon kände att det räcker nu. Här går gränsen. Det är en sätta-ner-foten-låt. Jag tror tyvärr många har sådana relationer i olika sammanhang. Att man tror att man alltid måste ställa upp, i stället för att säga nej och göra sig själv glad.
– Om man bara kände hat skulle det vara lätt att gå. Det är väldigt komplext. Det kan fortfarande vara en varm och kärleksfull relation med.
Innan Sofi vågade ta steget och lämna mannen peppade hon sig med musiken.
– Jag sjöng "fri till slut" om och om igen som ett mantra. Jag tänkte att om jag sjunger det så kanske det till slut blir sant.
Relationsvåld har hamnat i politiskt fokus efter att flera kvinnor mördats inom loppet av några veckor. En av dem mitt på dagen, bland förbipasserande på resecentrum i Linköping.
– Systemet är inte byggt för kvinnan och barnen, som tvingas ha umgänge med pappan trots det som har hänt. Man pratar om förälderns rätt att träffa barnen i stället för att se till barnens bästa.
– Föräldrarätten är välutbildad och jobbar för barnen och jag har haft jättemycket hjälp av Frideborg men de står maktlösa inför vad domaren beslutar. Familjerätten gör bedömningar som man sedan inte lyssnar på. Det är stora hål i lagstiftningen, säger Sofi som hoppas att det inte bara är tomma ord som kommer från politikerna, utan att verkligen blir förändring nu.
Sofi vill att vi ska släppa fördomarna kring vilka personer som blir utsatta.
– Jag var en väldigt självständig, stark, livsglad person. Jag tror att det ofta är väldigt starka personer som känner stor omsorg och empati som de här personerna vänder sig till.
Hennes viktigaste budskap är att inte skämmas.
– Man har inte valt att bli tillsammans med en psykopat. Det börjar ofta som en passionerad och känslomässigt stark relation. Och hur ofta får man inte höra att "jag trodde inte det om honom"? Nej, på jobbet är han trevlig, generös, pk ... Men det är som att trycka på en knapp när det kommer till en djup relation.
Hon hoppas att man genom att prata mer om relationsvåld också kan få fler män att söka hjälp.
– Om man förstår mekanismerna och vågar prata om det kan det bli skillnad.
– Jag vill att andra utsatta ska släppa skulden och inte identifiera sig med våldet. Du är jättestark som överlevt och kanske vågat gå.
Vad ska man tänka på om man står bredvid?
– Att inte döma om hon väljer att vara kvar. Kanske har hon en intuition om vad som kan hända. Pressa inte fram beslut men kom ihåg att personen kanske är vilse i konstant hjärntvätt. Säger hon nej är det ett nej men ge styrka. Säg att du finns här för henne. Tänk på att hon kan slå bakut om du pressar på om att "nu måste du gå", det riskerar få henne att känna sig värdelös.
– Förbered för att gå i rätt tid. Hjälp till genom att starta ett hemligt bankkonto, för listor med viktiga telefonnummer, ordna med boende och se till att det finns en väska packad med det viktigaste.
Hon tycker också att det är viktigt att göra saker tillsammans. Det kan handla om något enkelt som att ta en promenad, bara för att få ett andrum.
– När jag hade bestämt mig gick jag gick till en advokat och frågade är du beredd? För han kan gå över lik. Jag gjorde mig redo för mitt livs största kamp.
– Jag kom till en punkt: jag har bestämt mig – jag vill hellre dö än att leva i rädsla. Då vände dynamiken.
Det gäller att inte ätas upp av mörkret, menar Sofi.
– Om allt handlar om hur hemskt det har varit blir man fullständigt dränerad. Våldsmannen fortsätter att äga mitt liv fast jag har lämnat honom.
– Vad kan jag göra för att må bättre? Även om jag har fått ett hotmejl, vad gör jag för att inte bli uppslukad? Ge dig själv utrymme att bli arg, men sedan? Drunkna inte i vrede och maktlöshet.
Hon tar upp barnen som en drivkraft.
– Jag har ändå upplevt mycket glädje. Jag har glada barn. Det är en motivationsfaktor. De ska kunna se mig gråta, men inte bara.
Hennes tips är att göra något konkret, som man tycker om. Även dagar då hon haft ångestattacker och kräkts av posttraumatisk stress har hon tvingat sig att sätta på musik.
– För varje gång går det fortare att komma ur traumareaktionen.
– För någon som är mitt i det låter det kanske förenklat. Men jag har också varit där och inte vågat dra upp persiennerna. Det handlar om att ändå välja livet.