Småbarnsmamman som fick nog och blev aktivist

Hon är småbarnsmamman som satte sig mitt i gatan för att stoppa trafiken i protest och för att uppmärksamma klimatkrisen. "Varför jag inte engagerat mig tidigare känns som en gåta nu när jag verkligen gett mig in i det", säger Astrid Kihlén.

"Problemet med klimatfrågan är att den är så abstrakt i både tid och rum. Civil olydnad blir ett sätt att ta den till nuet och göra den akut. Ett sätt att väcka känslor som behöver väckas", säger Astrid Kihlén om sitt beslut att engagera sig i Extiction Rebellion. Bilden från en aktion i Norrköping i början av december.

"Problemet med klimatfrågan är att den är så abstrakt i både tid och rum. Civil olydnad blir ett sätt att ta den till nuet och göra den akut. Ett sätt att väcka känslor som behöver väckas", säger Astrid Kihlén om sitt beslut att engagera sig i Extiction Rebellion. Bilden från en aktion i Norrköping i början av december.

Foto: Privat

Norrköping2022-01-07 10:00

Hon har ett brokigt förflutet. Astrid Kihlén föddes i Dalarna och växte upp i Jönköping och Tyskland. Till Norrköping kom hon för snart tio år sen.

– Jag ser mig som en ganska inbiten Norrköpingsbo. Jag trivs väldigt bra här och har blivit väl mottagen, fått ett väldigt stort nätverk och känner mig väldigt hemma här.

– Att vi hamnade här var lite av en slump. Bakgrunden var lite äventyrslusta och att flytta till ett nytt ställe. Jag hade aldrig varit här innan jag var här på en arbetsintervju. Min man hade inte heller nån koppling till Norrköping men vi fick både en väldigt bra känsla från start. När vi flyttade hit gick vi också in för det från start. Nu ska vi göra Norrköping till vår stad. Så blev det, säger hon.

Vad är det du gillar mest med Norrköping?

– Det är en bra kulturstad och det har varit lätt att lära känna folk. Jag tycker människor generellt är öppna och lättillgängliga. Sen är det lagom stort. Du kan alltid springa på nån du känner men också vara anonym om du vill. Det är en bra balans.

undefined
"Problemet med klimatfrågan är att den är så abstrakt i både tid och rum. Civil olydnad blir ett sätt att ta den till nuet och göra den akut. Ett sätt att väcka känslor som behöver väckas", säger Astrid Kihlén om sitt beslut att engagera sig i Extiction Rebellion. Bilden från en aktion i Norrköping i början av december.

Astrid Kihlén betecknar sig själv som miljöaktivist. Det finns ingen tvekan i den beskrivningen av sig själv och den grundar sig i en övertygelse om nödvändigheten i att civil olydnad är något som behövs när stora och viktiga frågor står på spel.

– Historien har visat att det är en framgångsrik metod, se bara på kvinnorättsrörelsen eller medborgarrättsrörelsen i USA. Att jag agerar med civil olydnad handlar också om att jag har möjligheten – till exempel att jag lever i en demokrati och kan utöva civil olydnad utan att riskera tortyr eller bli dödad.

Trots övertygelsen idag hade hon aldrig tänkt tanken för bara drygt ett år sedan. En kompis lade ut bilder som visade hennes engagemang i miljöorganisationen Extinction Rebellion och deras aktioner.

– Jag blev väldigt berörd men också förvånad. Är hon engagerad!? Här fanns plötsligt någon jag kunde spegla mig i och som engagerade sig i det här och dessutom med ganska radikala metoder. Jag kände också ett hopp när jag märkte hur berörd jag blev av att se henne göra det här.

undefined
Astrid Kihlén kom till Norrköping för snart tio år sedan. "När vi flyttade hit gick vi in för det från start. Nu ska vi göra Norrköping till vår stad. Så blev det", säger hon. Här med sönerna Matti och Gunnar.

Nyfikenheten blev snabbt en övertygelse. Astrid Kihlén säger att hon alltid haft ett miljöintresse men nu började hon läsa på om klimatfrågan ordentligt och "blev chockerad över hur allvarligt och bråttom det är". När hon tog beslutet att gå med i Extinction Rebellion var det med hull och hår.

– Varför jag inte engagerat mig tidigare känns som en gåta nu när jag verkligen gett mig in i det. Jag har kanske inte sett mig själv som en aktivist och kunnat tänka mig i den situationen tidigare.

Extinction Rebellion (XR) har funnits sedan 2018 och är en löst sammansatt organisation uppbyggd av självständiga arbetsgrupper. XR finns över hela världen. Astrid Kihlén ser det som den pusselbit som miljörörelsen saknat tidigare. Klimatfrågan har funnits på agendan i 25–30 år och den diskuteras ständigt men utsläppen fortsätter att öka och temperaturen på Jorden fortsätter att stiga. Det är här den civila olydnad som Extinction Rebellion praktiserar kommer in i bilden.

– Det inslaget behövs för att det ska hända något. Problemet med klimatfrågan är att den är så abstrakt i både tid och rum. Civil olydnad blir ett sätt att ta den till nuet och göra den akut. Ett sätt att väcka känslor som behöver väckas, säger hon.

undefined
Civil olydnad behövs om någonting ska förändras, menar Astrid Kihlén. "Historien har visat att det är en framgångsrik metod, se bara på kvinnorättsrörelsen eller medborgarrättsrörelsen i USA", säger hon. Bilden från en aktion i Norrköping i början av december.

Du har familj och små barn och ett bra jobb. En del tycker säkert att du är oansvarig. Hur långt är du beredd att gå?

– En viktig poäng är att det är icke våld och fredlig civil olydnad vi sysslar med så där går definitivt en skarp gräns för mig. Självklart har jag en familj att ta hänsyn till. Jag kan inte göra nåt där jag hamnar i fängelse. Jag jagar inte det extrema eller radikala i agerandet, det är ett medel inte ett mål. Jag är obekväm med att bryta mot lagen och orsaka besvär för folk därför är det svårt att svara på hur långt jag är beredd att gå.

– Men när jag ser att det behövs någon som bryter mot lagen för att föra ut budskapet, då kommer jag göra det, säger hon.

Får du ta mycket skit?

– Förvånansvärt lite. Kanske är det för att folk är konflikträdda och undviker att prata med mig om det de inte håller med om. Däremot har jag fått otroligt mycket positiva reaktioner. Framförallt från aktionen när jag satte mig på gatan och framförallt från personer som inte sagt så mycket förut, men jag välkomnar alla reaktioner. Jag vill ju att vi ska prata om det här. Det är därför jag håller på.

undefined
Astrid Kihlén är småbarnsmamma, psykolog och aktivist.

Astrid Kihlén är psykolog och jobbar på en vårdcentral i Norrköping. Hon var bara 19 år när hon började på psykologutbildningen.

– Jag hade nog ett intresse för människor och var nyfiken. Jag hade också en del kompisar som mådde dåligt så det kanske fanns ett kall att hjälpa andra. Sen har nog motiven till att bli psykolog skiftat under åren. Jag tycker om att skapa förståelse för varför och hur människor fastnar i beteenden som inte fungerar.

– Jag älskar att se människor förändras. Det är nåt jag verkligen gillar med det här yrket. Att se människor övervinna sig själva.

Om du skulle möta människor med oro eller ångest inför klimatförändringarna i din yrkesroll vad ger du för råd?

– I mitt jobb har jag inte träffat någon men i så fall skulle jag försöka normalisera den känslan. Det är full normalt att känna sig sorgsen och frustrerad över situationen. Det är inget fel på de känslorna. Det är en sund reaktion på en osund situation. Jag skulle uppmuntra personen att hitta likasinnade och att hitta sätt att engagera sig så att man inte känner sig ensam i det.

Familjens stöd är viktigt för Astrid Kihlén. Hennes man Robert står bakom hennes val även om han inte själv är bekväm med att gå ut på gator och torg. Äldste sonen Matti är sex år och vill också vara aktivist. Ibland har han varit på fredagsdemonstrationerna i Hörsalsparken som Fridays for Future ordnar.

– Han ville själv gå dit. Det är viktigt att vara lyhörd och visa att deras åsikt också räknas.

Hur skulle du reagera om dina barn växte upp och blev klimatskeptiker?

– Det vet jag inte. Det skulle nog vara svårt. Jag tror nog att vi skulle ha mycket diskussioner. Det skulle vara utmanande. Antingen skulle vi diskutera det mycket eller också skulle vi låta bli att prata om det för att inte skada relationen. Oavsett är det viktigt att respektera deras åsikter och i så fall får vi enas om att ha olika ståndpunkter.

undefined
"Engagera dig och försök påverka andra" Det är Astrid Kihléns bästa miljötips. Här med sönerna Matti och Gunnar.
Astrid Kihlén

Namn: Astrid Kihlén

Ålder: 36

Familj: Maken Robert och sönerna Matti, 6 år och Gunnar, 4 år.

Bor: Radhus i Norrköping

Yrke: Psykolog

Äter helst till frukost: "Gärna overnight oates."

Dricker: "Jag tycker om öl."

Fritid: "Jag tycker om att handarbeta och stickar ganska mycket. Sen gillar jag att röra på mig, träffa vänner och vara ute i naturen."

Bästa miljötips: "Engagera dig och försök påverka andra."

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!