De gav upp två gånger – men vann kampen om drömhuset

De letade efter ett annorlunda hus i Skåne, men köpte församlingshemmet i Skärkind. Nu vill de veta mer om sitt renoveringsobjekt. "Det vore kul om någon sitter på information om huset", säger Jesper Sundström.

Felicia och Jesper Sundström med Cocker spanieln "Maggan" letade efter ett annorlunda hus i Skåne, men hittade det de sökte i Skärkind. En nära släkting tipsade dem. Det ska bli deras nya deltidsboende och renoveringsprojekt.

Felicia och Jesper Sundström med Cocker spanieln "Maggan" letade efter ett annorlunda hus i Skåne, men hittade det de sökte i Skärkind. En nära släkting tipsade dem. Det ska bli deras nya deltidsboende och renoveringsprojekt.

Foto: Ulf Stråhle

Norrköping2023-12-25 17:30
undefined
Församlingshemmet i Skärkind från ovan.

Budgivningen blev dramatisk. Svenska kyrkan som beslutat sig för att sälja Skärkinds församlingshem hade via sin mäklare gått ut med ett pris på 1 495 000 kronor för fastigheten.

Jesper och Felicia Sundström förstod tidigt att priset inte skulle stanna där.

– Budgivningen blev ganska hetsig. Vi gav upp två gånger på resan, men fortsatte ändå. Har man en lång horisont på det, spelar slutpriset kanske inte så stor roll. Bara man har råd att renovera, säger Jesper Sundström som tillsammans med frun Felicia ropade in huset för 2 550 000 kronor.

Skärkinds församlingshem från 1856 startade som kyrkskola. Efter att ha drivits som kommunal skola såldes huset tillbaka till Svenska kyrkan, för att bli församlingshem. Nu efterlyser de nya ägarna personer mer bakgrund, bilder och historier om vad som kan sitta i väggarna.

– Det har varit sparsmakat med information, vi har frågat Svenska kyrkan vad de har och de skulle ta reda på det. Det vore kul om någon har information. Någon gammal bild, en historia om vad som hänt här. Det kan vara ritningar eller bilder på hur det har sett ut tidigare, säger Jesper Sundström.

undefined
Felicia och Jesper Sundström har letat länge efter parets drömprojekt och hittade det ute i Skärkind mellan Norsholm och Västra Husby.

Han har kommit över ritningar från 1980-talet, då husets centrala murstock revs. En takkupa byggdes samtidigt till på baksidan av övervåningen.

– Det var synd. Murstocken måste ha varit en mäktig koloss. I något av de stora rummen lär vi sätta tillbaka någon form av eldstad, eller kamin och bygga upp en ny skorsten.

undefined
Interiör av hallen och entrén till huset. "Vi har redan gjort en skiss på en abstrakt takmålning som kan ge en wow-känsla", säger Felicia.

De kallar renoveringsprojektet för sitt deltidsboende. Här är planen att de ska jobba på distans och både kunna bo och renovera när de vill ha miljöombyte från lägenheten och storstadsbruset i Stockholm.

– Jag längtar till den 15:e mars då vi får tillträde till huset och kan börja dra i plastmattorna. Vad finns under dem? Det känns så spännande. Vi skulle vilja återanvända köksstommarna, vi är visionärer och vill jobba med färg och mönster. Vi har redan gjort en skiss på en abstrakt takmålning som kan ge en wow-känsla, säger Felicia Sundström.

undefined
Huset från mitten av 1850-talet är välhållet och uppdaterat efter tidens förändrade krav på ventilation och värme. Som samlingslokal har den också stora ytor.

Hon jobbar med marknadsföring och har startat Instagramkontot "Församlingshemmet i Skärkind". Det blir både ett dokument och en tidslinje som gör det möjligt att blicka bakåt på projektet i framtiden.

– Drömmarna är i full gång. Det är klart att vi säkert kommer hitta någonting vi inte hade räknat med, som vi måste hantera. Men vi är fortfarande skönt blåögda om utmaningen vi tagit oss an ".

undefined
"Jag längtar till den 15:e mars då vi får tillträde till huset och kan börja dra i plastmattorna. Vad finns under dem?", säger Felicia Sundström.

Försäljningen av församlingshemmet i Skärkind är den andra inom Borgs pastorat. Tidigare under året såldes Bergsmansgården i Vånga för 3 100 000 kronor.

– Det är lätt att tro att det är svårt och en liten marknad, men det finns väldigt många som är intresserade av sådana här fastigheter och som vill renovera dem, säger Anders Carlsson som är tillförordnad fastighetschef hos Svenska kyrkan.

Att sälja av fastigheter är ett medvetet val för att minska på kostnaderna.

– Behovet av församlingshem i den omfattningen vi haft finns inte längre. Ett hus som bara står och används några få gånger per år – är inte försvarbart att använda medlemmarnas pengar till att driva en sådan byggnad, säger Anders Carlsson.

Han berättar att det finns utrymme i kyrkan för samkväm och minnesstunder både i Vånga och i Skärkind.

– Sedan finns det ett gott samarbete med hembygdsföreningen i Skärkind som har en väldigt fin bygdegård, säger Anders Carlsson.

Karta: Skärkind kyrka
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!