– Man kan säga att framtidsfullmakten är ett privat alternativ till god man, säger Isabelle Ekstedt, jurist på Ludvig & Co och som regelbundet arbetar på företagets Vadstenakontor.
Tanken är att man själv ska kunna välja och utse en person som ska få företräda en i frågor som är aktuella efter en tidpunkt när man inte längre själv kan ta hand om det. Då man är så kallat beslutsoförmögen.
– Det kan vara på grund av sjukdom, ålder eller kanske att man varit med om en olycka och är påverkad av det så att man inte kan sköta personliga eller ekonomiska frågor, säger hon.
Fullmakten kan behövas för att kunna företräda personen i exempelvis kontakt med banker eller andra motparter.
Isabelle Ekstedt menar att fördelarna med att upprätta en framtidsfullmakt är stora både för den enskilde själv och de anhöriga. Den enskilde har då själv kontrollen över vem man vill ska företräda en när man inte kan det själv. För anhöriga är det en trygghet att ha diskuterat och klarlagt dessa saker medan man fortfarande kan.
– Oftast har man ju en dialog innan. De kunder jag träffar har oftast informerat sina barn eller vem det nu är man vill ha som fullmaktshavare. Jag tycker att det är bra att man har en sådan dialog inom familjen, säger hon.
Man kan välja om man vill ge uppdrag till en person och kanske till en reserv om den första inte kan eller man kan välja flera personer i kombination. Det går även att ha flera personer med olika uppdrag. Det kan exempelvis vara så att man vill att en person ska sköta ekonomin och en annan de mera privata frågorna såsom hemtjänst eller särskilt boende.
– Det är viktigt att man sätter sig ner och pratar igenom hur man vill ha det och vad som är mest praktiskt.
Hon anser att en framtidsfullmakt kan vara bra även för andra än bara äldre som vill bestämma vem som ska företräda dem.
– Men man ska komma ihåg är att man inte får anses jävig. Man får inte göra saker där man anses partisk. Fullmaktshavaren får aldrig göra något för egen vinning med fullmaktsgivarens pengar eller egendom, säger Isabelle Ekstedt.
Sådant kan behöva diskuteras innan så att det är klart vad som ska göras och att man gör det enbart för fullmaktsgivaren.
– Hamnar man i ett läge där man anses jävig får man utse en god man för just den frågan. Den möjligheten återstår alltid, men hela tanken med framtidsfullmakten är att man ska kunna hålla det inom familjen så gott det går, säger hon.
Är man flera syskon kan man välja att en är fullmaktshavare, men att man i fullmakten skriver in att denne ska redovisa till sina syskon vad man gjort.
– Fullmakten träder i kraft när fullmaktshavaren tycker att det är dags, säger hon.
Som ett exempel säger vi att om Stina fått fullmakt från sin mamma så är det Stina som bedömer när det är dags att ta över och exempelvis sköta mammans ekonomi. Så länge som mamman själv kan sköta dessa saker är fullmakten i vila.
– Man skriver i fullmakten vad man vill att den här personen ska göra och man lämnar samtidigt över beslutet när fullmakten ska tas i bruk. Därför är det viktigt att välja en person som man känner att man litar på, säger hon.
Man kan korrigera, gör ändringar i, en fullmakt så länge den inte tagits i bruk.
Framtidsfullmakten behöver vara korrekt skriven för att uppfylla kraven så även om man kan hitta instruktioner på nätet kan det vara en god idé att ta juridisk hjälp.