Drömmar som blev verklighet

Under ett år på Bona folkhögskola i Motala började Angelica och Elin diskutera teaterdrömmar. Nu har drömmarna slagit in och 18 augusti har pjäsen ”Kampen om skogen” premiär.

Efter sommaren ska Angelica studera musikal i Ångermanland och Elin börjar på Marieborgs folkhögskola i Norrköping.

Efter sommaren ska Angelica studera musikal i Ångermanland och Elin börjar på Marieborgs folkhögskola i Norrköping.

Foto: Nina Morby

Motala/Linköping2018-08-03 08:00

Angelica Bäckström hade scenskräck. För att få bukt med problemet sökte hon sig till en teaterkurs för vuxna nybörjare.

– Vid andra tillfället blev jag helt kär i teatern. Jag kände att det var vad jag hade letat efter.

Tidigare hade teatern varit frånvarande i Angelicas liv. Uppvuxen på landsbygden i Åtvidaberg utanför Linköping saknade hon ett brett kulturutbud.

– När jag växte upp var inte teater ett alternativ för sådana som mig, säger Angelica och refererar skämtsamt till sig själv som ”lantisbruden”.

På gymnasiet såg hon 18 år gammal en av sina första pjäser, ”Sockersyndromet” av Lucy Prebble, och fastnade direkt.

– Jag gick därifrån med tusen frågor, den tog upp så många normer och sen bara bröt ned dem, säger Angelica.

Intresset för teater växte sig starkare. Efter att ha studerat några år på psykologprogrammet vid Linköpings universitet började Angelica på Marieborgs folkhögskola i Norrköping följt av Bona folkhögskola i Motala, där hon träffade Elin. Några år in i studierna till ingenjör i teknisk nanovetenskap var Elin Lundgren trött på att plugga och tog tag i en gammal dröm hon haft: att studera teater.

– Jag har alltid varit intresserad av teater men har alltid varit väldigt blyg och tyckt att det har varit läskigt att prata inför folk, säger Elin.

När Elin kom på att hon ville söka till en folkhögskola var hon dock sent ute och de flesta skolor hade redan haft sista ansökningsdag.

– Jag hittade några skolor som fortfarande hade ansökan öppen och Bona var en av dem. Sen var det bara en slump att Bona var den jag valde, säger Elin.

Det dröjde inte länge innan Elin och Angelica började diskutera drömmar och insåg att de hade många gemensamt. En av dem var en egen teatergrupp. Om några veckor spelar teatergruppen Tundra sin allra första pjäs ”Kampen om skogen”. Tundra består av sju skådespelare, en administrativt ansvarig och några som har hand om gruppens PR. Manuset har Angelica skrivit.

– Tundra är en fri scenkonstgrupp och är en del av studiefrämjandet. Vårt mål är att sprida kultur och teater i Östergötland, att skapa en plattform där vi kan sprida teater till folk som kanske inte hade kommit i kontakt med den annars, säger Angelica.

”Kampen om skogen” handlar om en magisk trollskog som en ond häxa försöker hugga ner. Ett troll får lotten att rädda skogen och träffar andra magiska varelser under tiden. Idén bakom föreställningen väcktes i samband med att skolan i Godegård lades ned. Sens­moralen lyder under parollen ­”tillsammans är man starkare” menar Angelica och Elin.

– Vi blev väldigt berörda av hur alla gick ihop, trots att de kanske inte kände varandra, och kämpade för sina barns skolgång. Det blev en kombination av den kampen och känslorna som rördes upp i samband med det som gav upphov till idén bakom pjäsen, säger Angelica.

Både Elin och Angelica tror starkt på att teatern fyller en viktig samhällsfunktion. Genom att förmedla ett sätt att förstå empati kan den lösa konflikter.

­– Teater är så viktigt ur ett mänskligt perspektiv eftersom man utvecklar så mycket empati och blir bättre på att lyssna på sig själv. Vi lever i en tid där människor söker egenfrälsning genom coacher och terapeuter. Jag tycker att teater är extremt egenutvecklande och det väger in i varför teater är så viktigt. Och sen är det magiskt, säger Angelica och fortsätter:

­– Det är så mycket som händer inom teatern som inte går att förklara, typ att man alltid är hyperstressad innan en premiär och inte förstår hur det ska gå. Men sen händer något, man går ut på scenen och allt bara funkar.

Elins definition av magin ligger i en konsensus mellan publiken och skådespelarna.

– Om jag kommer överens med publiken om att det finns ett fönster på scenen så finns det där, det är en magi vi bygger upp mellan publiken. Publiken ser det vi kommer överens om. Vi trollar.

Men så finns det gånger då magin inte är lika påtaglig. För några år sedan var Angelica med som dansare i Holgersspexet i Linköping. Temat för spexet var 20-tal och dansarna var klädda i fjäderboor och fransklänningar med tunna axelband. Under en dans brister klänningens ena band och Angelica ser till sin förskräckelse hur hela plagget hänger.

– Jag kom ut helt hysterisk och då stod en i dekoren och kastade sig fram, tejpade fast klänningen i bh:n och sen skulle vi köra en dans till, säger Angelica och skrattar.

25 augusti spelar Tundra sin sista föreställning för denna sommar. För Elin och Angelica innebär det ett farväl för ett tag framöver. Nästa år flyttar Angelica till Ångermanland för att studera musikal. Elin går i Angelicas fotspår och ska börja på Marieborgs folkhögskola i Norrköping. Men trots två vitt skilda destinationer är slutet på Elin och Angelicas resa långt ifrån kommen. Kampen om skogen är mer av ett preludium. Eller som Angelica uttrycker det:

– Det här är bara piloten.

Fakta

Elin Lundgren

Ålder: 27 år.

Bor: Johannelund i Linköping.

Familj: Sambon Max och katten Tesla.

Gör: Är teknolog- och teaterstudent.

Intressen: Att sticka, spela flöjt och baka.

Angelica Bäckström

Ålder: 30 år.

Bor: Ryd i Linköping.

Familj: Två underbara kaniner.

Gör: Studerar teater.

Intressen: Att sjunga, läsa och umgås med vänner.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!