Picknick har blivit en livsstil för Jennie Andersson

Jennie Andersson älskar mat, men bara i sällskap med andra. Picknickar, framför allt, är något som hon tycker man kan anordna året om.

I en garderob hemma i lägenheten har Jennie Andersson sitt lilla picknick-förråd.

I en garderob hemma i lägenheten har Jennie Andersson sitt lilla picknick-förråd.

Foto: Rita Furbring

Motala2022-06-06 11:00

Jennie jobbar som barnskötare och äter då också pedagogisk lunch med barnen. Men kvällsmaten hemma, medger hon, hoppas ofta över.

– Jag dricker cirka två liter vatten varje kväll och det har blivit mitt sätt att hålla mig i form, säger Jennie och ler.

Äter hon ändå, är det mer i syfte att bli mätt.

– För mig är mat socialt och det är inte roligt att laga mat till sig själv.

Men kommer det gäster, eller ska anordnas en picknick, då är det Jennie som är taggad.

– För mig är att laga mat ett konstverk, det är kul att göra det fint. Jag gör enkel mat men tycker om att piffa och trixa lite, då blir det lite mer lyxigt.

undefined
"Jag gör enkel mat men tycker om att piffa och trixa lite, då blir det lite mer lyxigt".

Även om hon gillar att anordna middagar i hemmet är utomhusvistelsen väldigt viktig. Det blev särskilt påtagligt under pandemin då Jennie kunde ta med olika soppor i termos och även duka upp fint med granris och ljusslingor.

På sommaren dras hon till vattnet, gärna till en plats där hon kan överblicka Motalabron. 

Jennie berättar att hon gillar att förbereda den picknick-mat hon tar med sig. Därför ligger ofta många ingredienser i små burkar i korgen, som hon på plats kan lägga upp. 

En fördel med möten utomhus, säger hon är att man inte behöver städa lägenheten innan och att picknickar ofta kan ske lite mer spontant.

En annan aspekt, som blir tydlig, är att värdinnan hela tiden är närvarande istället för att springa ut i köket och fixa mellan de olika rätterna.

undefined
Jennie förbereder mycket i hemmet men gillar att lägga upp och dekorera ute på plats.

Tunnbrödrullar med pepparrotskräm, rökt lax och sallad tycker hon är en bra och enkel förrätt att bjuda på.

Varmrätten pyntas sedan på plats, en sallad med lax, ägg, räkor och rom. Jennie placerar råvarorna, en efter en, i en cirkel runt de stora återanvändbara tallrikarna. Sist klickar hon på parmesan-creme fraiche.

Hon skrattar när hon får frågan vad personer som är mer bekväma kan göra om de vill ha picknick.

– Köp med färdigmat och ta med en filt eller brassestol. Ha knytis, säger Jennie och poängterar att mötet och umgänget med goda vänner är den viktigaste ingrediensen.

Varifrån matintresset härstammar är lite oklart, enligt Jennie. Hon kom till Motala från Sydkorea när hon var fyra år gammal. Då lagade hennes adoptivmamma husmanskost och syltade och saftade. Men efter att mamman gått bort, när Jennie var i tidiga tonåren, ändrades mat-traditionerna i hemmet.

Jennie minns också hur hennes syster kom hem med nya moderniteter på 1980-talet, som pizza, pasta och kebab.

undefined
Jennie från Motala älskar att anordna picknickar tillsammans med goda vänner. Gärna året om.

När det blev dags att själv bilda familj var matlagning från grunden åter viktig. Hon tyckte mycket om att vara värdinna och bjöd ofta hem gäster på helgerna. 

Men samtidigt som hon älskar det sociala medger hon att det är viktigt att bromsa ibland. Jennie säger att hon inte är en "lagom-person" och att det är något hon hela tiden får jobba med. Kanske har rätterna förändrats något genom åren, till det enklare, funderar hon.

Men mängden är fortfarande svår att reglera.

– Mina vänner kallar mig för "feeder". Jag har svårt att laga lite mat, det är därför jag har så många burkar, säger hon och skrattar högt.

Genom sitt Instagramkonto, Middag hos Jennie, vill hon sprida sin matglädje och här lägger hon också ut flera recept. 

– Det är kul att inspirera andra för alla kan göra det jag gör. Det är så enkelt. Jag är inte duktigare än någon annan, säger Jennie Andersson innan hon dekorerar klart en jordgubbsmousse i glasburk med färska bär och Dumleflarn.

Jordgubbsmousse med flarn

Cirka 5 personer.

Blötlägg 2,5 gelatinblad. Mixa ca 300 gram jordgubbar. Vispa 2 äggulor med 1 dl florsocker. Vispa 2,5 dl grädde. Värm ca en dl av jordgubbsmixen med gelatinbladen, koka ej. Blanda ner i äggsmeten. Tillsätt resten av jordgubbsmixen och blanda ner grädden. Häll i portionsskålar och ställ i kylen. Dekorera med färska bär, citronmeliss samt Dumleflarn.

Lägg Dumlekolorna på en plåt med bakplåtspapper med lite mellanrum då kolorna flyter ut. Grädda i 200 grader, cirka 5 minuter.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!