Ilmrud har fått sitt tionde barn

För ett halvår sedan föddes Mathilde-Isabelle. Hon har nio syskon. Mamma Madeleine Ilmrud och pappa Mikael är de två vuxna medlemmarna av ett välorganiserat lag i ett sjurumshus i Motala.

Samling i soffan. Mikael och Madeleine Ilmrud har lyckats samla åtta av de glada barnen: William, Mathilde-Isabelle, Emmylou, Engla-Freja, Tuva-Li, tvillingarna Collin och Charlie samt Adam, på en och samma bild, trots att magsjuka härjade hemma hos familjen i veckan.

Samling i soffan. Mikael och Madeleine Ilmrud har lyckats samla åtta av de glada barnen: William, Mathilde-Isabelle, Emmylou, Engla-Freja, Tuva-Li, tvillingarna Collin och Charlie samt Adam, på en och samma bild, trots att magsjuka härjade hemma hos familjen i veckan.

Foto: Angelica Sandberg

MOTALA2017-09-23 08:00

Det förväntade är att man ska stiga in i ett kaotiskt hem, kliva över ett hav av skor och skrika ett ”hej” för att överrösta barnen.

De två hundarna Buster och Devil hälsar översvallande, men Madeleine Ilmrud tar lugnt emot i ett prydligt hem som i övrigt är tyst. Lilla Mathilde-Isabelle sover någonstans i huset. Andra barn är i förskolan och skolan.

– Jo, man tror att många barn betyder kaos, säger Madeleine.

Hon arbetar heltid. Inte bara som mamma, utan också som en av Bonniers anställd bloggare (en nyare term är ”influencer”), där hon berättar om bland annat sitt liv som förälder, och där hon sticker hål på förutfattade meningar: i samband med sitt bloggande reser hon en hel del, som till New York, och hon har hunnit springa Tjejmilen.

Madeleine är född i Motala och sladdbarn. När Madeleine gick i nian blev hon gravid. 15 år ung födde hon Victor, i dag 19 år.

– Jag gick ut nian och läste in två terminer på en för att få slutbetyg. Det gick, jag har alltid varit målmedveten.

Madeleine berättar att hon bestämde sig tidigt för att bli polis, och den planen är inte kasserad, den ligger bara på is och är drömyrket.

– Efter nian gick jag samhällsvetenskapligt program på gymnasiet. Jag blev gravid igen, men pluggade vidare och utbildade mig till undersköterska. Medicin var ett annat intresse, mamma jobbade på lasarettet i många år och bröderna har varit ambulansförare.

Madeleine jobbade i äldrevården och hade nu blivit fembarnsmamma.

Samt gravid med tvillingar – och skribent i en blogg som drevs av Aftonbladet, som ville göra reportage. Madeleine var nämligen, vid 27 års ålder, landets yngsta blivande sjubarnsmamma. Hon hade då stängt sin Aftonbladetblogg.

– En annan bloggare hade reagerat på att jag sagt att sju barn inte är mera krävande än tre-fyra. Det provocerade mig, så jag öppnade bloggen igen.

Den växte snabbt. Det ledde via vissa omvägar med andra bloggar till det hon arbetar med i dag, på heltid och i egen arbetslokal. Hon driver i dag en av landets största bloggar med flera hundratusen besökare, vilken inte bara berättar om vardagslivet för en stor familj, utan om allt möjligt annat.

– Jag tycker om att skriva och vill egentligen berätta om allt som engagerar mig, och jag vill förvalta bloggen på ett bra sätt.

Via hemsidan arbetar Madeleine till exempel med Trine, ett projekt som ska förse fattiga afrikanska nationer med miljövänlig elektricitet.

– Jag har helt fria händer med bloggen.

Men hur går det till att vara tiobarnsmor och ha ett heltidsjobb?

Madeleine menar att ordet är lagarbete. Det är så det måste fungera, och det gör det, nästan med automatik.

– Vi har inget schema. Barnen har helt enkelt blivit vana vid att vi hjälps åt; till exempel plockar Engla-Freja undan och ställer in i diskmaskinen, andra gör något annat. Jag tycker att det aldrig är något gnatande. Det behöver inte alls vara hämmande för en förälder att ha många barn.

Och, jo, det finns tid att sitta ned och prata med barnen. Valet att ha många barn får aldrig begränsa barnens behov, det är både hon och Mikael noga med, framhåller Madeleine. Godnattsagor har dock barnen inte vant sig vid, även om familjen ofta läser tillsammans.

– Själv var jag nog ganska bortskämd som barn, jag var ju sladdis. Jag vill, som det flesta, förbereda mina barn för vuxenlivet och då måste de redan som små börja växa in i en roll.

Men visst blir det bråk ibland.

– Det blir som en dominoeffekt, börjar en att bråka så sprider det sig. Men jag har en väninna som har tre barn och hon säger att det är lugnare hemma hos oss än hos dem. Alla ungarna har ju varandra, och många sticker i väg med kompisar.

Och ibland, berättar Madeleine kommer kompisarna hem till huset på Holmsvägen. Då blir det mycket folk.

– I somras var hela trädgården full.

Att handla mat tar upp en hel del tid. Det är den del av organisationen som familjen Ilmrud borde bli bättre på, säger Madeleine.

– Det händer ofta att något kommer i vägen.

Det går åt en stor limpa och fyra-fem liter mjölk per dag, pastasås görs på två och ett halvt kilo köttfärs och två kilo kyckling går åt till en måltid. Matkontot ligger på 15 000–16 000 kronor per månad.

Familjen Ilmrud bor i en sjurumsvilla sedan två och ett halvt år. Dessförinnan huserade familjen i en femrummare.

– Det var trångt, säger Madeleine.

Och visst blir det resor också. I två bilar. Än så länge inom Sverige.

– Men vi planerar en Medelhavskryssning rätt snart, hela familjen.

Bloggare. Madeleine Ilmrud driver en av Sveriges mest besökta bloggar på sin egen hemsida, vilket är hennes heltidsjobb förutom att vara tiobarnsmamma.
Bloggare. Madeleine Ilmrud driver en av Sveriges mest besökta bloggar på sin egen hemsida, vilket är hennes heltidsjobb förutom att vara tiobarnsmamma.
Porträtt Barnen

Familjen Ilmrud

Kända från: TV4:s ”Familjen Annorlunda” 2011, 2013 och 2015/16.

Föräldrar: Madeleine, 35, och Mikael, 39. Madeleine är professionell bloggare, Mikael är säljare på XL Bygg i Motala, biologisk pappa till sju av barnen och kommer så småningom att ta ut en del föräldraledighet, vilket Madeleine inte har gjort.

Barn: Victor, 19 år, Oliver, 17, William, 12, Engla-Freja, 10, Adam, 9, tvillingarna Collin och Charlie, 7, Tuva-Li, 5, Emmylou, 3, Mathilde-Isabelle, sex månader.

Husdjur: Hundarna Buster och Devil, katterna Trasan och Elsa.

Läs mer om familjen på: madeleineilmrud.se

Så här karaktäriserar Madeleine sina barn:

Victor är stark.

Oliver är målmedveten och ska bli fotbollsproffs.

William är snäll och omtänksam.

Engla-Freja är tuff.

Adam är komikern i familjen.

Collin är sportfantast och rättvis.

Charlie är motorentusiast och akrobat.

Tuva-Li är modelejon.

Emmylou är showare, dansare, musikfantast.

Mathilde-Isabelle är ännu bara sex månader gammal.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om