Grunden till Ladugarden1898 lades när Eric Hemmingsson och hans sambo Anna Sturesson behövde ett måttanpassat köksbord. Eric och hans och pappa Bengt Hemmingsson tog saken i egna händer och tillverkade ett själva. När de ändå var igång producerade de ytterligare två bord som sedan såldes.
– Kort därefter skulle mina svärföräldrar riva en gammal ladugård byggd 1898. Eftersom vi precis hade byggt de där borden tänkte de att vi kanske ville ta vara på det materialet. Det var även därifrån företaget fick sitt namn, berättar Eric.
Sagt och gjort, sommaren 2015 plockade Eric och Bengt ner ladugården för hand och tog vara på virket. Då hade de ingen färdig tanke kring hur allt skulle bli, men de hade en idé kring att fortsätta bygga måttanpassade möbler.
– Vi byggde lite andra möbler också, men det blev ganska snart efterfrågan på bord, säger Bengt.
Eric och Bengt fick snart mycket att stå i.
– Det kom specialbeställningar relativt tidigt efter uppstarten, även om det inte var lika många på en gång som det är i dag, säger Eric.
Deras huvudsakliga marknadsföring sker via Instagram, vilket har gjort att kunder över hela Sverige har fått upp ögonen för företaget.
– Vi har levererat över hela Sverige och nu har vi vissa projekt som är uppe i Sälen och Idre, berättar Eric.
Har ni stött på några svårigheter längs vägen?
– Efterfrågan ökade väldigt snabbt under pandemin vilket gjorde att vi fick väldigt mycket att göra. Fram till i höstas har vi båda haft andra heltidsjobb, men för att möta efterfrågan gick pappa i pension lite tidigare.
– För att vi ska ha en hållbar tillvaro har vi hela tiden fått titta på nya lösningar, bland annat genom att ta in samarbetspartners för att vi ska hinna med och hålla leveranstiderna nere, säger Eric.
– Visst kan man känna lite press att hinna med ibland, säger Bengt.
Men något av det roligaste är positiv respons från kunder.
– Får man en bild skickad till sig där bordet står dukat på sin plats i huset, då vet man att man har gjort ett bra jobb, säger Bengt.
Under förra året växte idén om ett showroom, dit kunderna kan komma för att se vilken typ av produkter Eric och Bengt tillverkar. Som tur var fanns det en passande lokal på gården där Eric bor tillsammans med sin sambo.
– Byggnaden är ett gammalt stall här på gården. Det passade väldigt bra stilmässigt med vad vi vill visa upp och vad företaget står för. Vi renoverade och byggde om lokalen under hösten och kunde sedan ha öppet för första gången helgen innan julafton förra året, säger Eric.
De har haft sporadiskt öppet, men nu planerar de att ha öppet oftare. I showroomet vill de kunna visa att de har ett större sortiment än vad de kan visa via sina återförsäljare.
– Det var lite tanken bakom att satsa på ett showroom. Sen vill vi verkligen kunna visa att det är ett hantverk också.
– Att vi tänker hållbart och tar vara på spillmaterialet gör att vi även erbjuder presentartiklar såsom knopplister och skärbrädor.
Far och son tycker att det är betydelsefullt att de får göra den här resan tillsammans.
– Det är väldigt roligt att utveckla företaget och se att vi har byggt upp det till vad det är i dag. Det betyder mycket att vi gör det här tillsammans, säger Eric.
– Jag känner att jag har en drömtillvaro som kan syssla med det jag tycker är kul. Eric står för sälj och marknadsföring medan jag står mer för produktionen, så vi kompletterar varandra, tycker Bengt.