Elviras dröm: Att flytta hemifrån

Hennes stora framtidsdröm liknar den som så många har i hennes ålder: att flytta hemifrån. ”När du har gått ut gymnasiet”, säger mamma. Det är nästan tre år kvar. Men Elvira Holm vill ändå ha tallrikar, glas och bestick i 18-årspresent.

Det här är Elvira Holm och Smulan.

Det här är Elvira Holm och Smulan.

Foto: Susanne Hasselqvist

MJÖLBY2019-09-07 20:00

Hon längtar.

– Jag kan mycket själv, säger hon. Gå och handla. Laga mat. Komma hem ensam och låsa upp.

Hon är en mycket aktiv tjej, man förstår faktiskt inte hur hon hinner med allt. Hon spelar fotboll i ”fotboll för alla”, ett samarbete mellan Södra och MAI. Förr red hon mycket, men nu för tiden är det drillandet med Mjölby ungdomsmusikkår som hon lägger mest tid på.

Hon dansar också. Crazy legs heter gänget som tränar ihop och ger uppvisningar ibland. KanDeKanVi har hon också varit med i en gång. Det gänget ger också uppvisningar, senast var det i Gästisparken.

– Jag var Ida, berättar hon.

Hon gillar verkligen att stå på scen.

– Jag är inte nervös, förklarar hon. Aldrig. Det är bra.

Det roligaste som finns? Att resa med familjen. Elvira tycker om när hela familjen är tillsammans (även om hon säger att pappa Torbjörn är väldigt jobbig när han busar. Mamma är också jobbig och busig ibland, förklarar hon rättvist.)

Semester i Turkiet står på önskelistan, där har de varit tillsammans flera gånger. USA är en annan önskan. Elvira har varit i Orlando, berättar hon, där finns Disney World.

– Spöken, säger Elvira. Det såg jag där. Ja, otäcka, men roliga.

Det finns ett och annat i livet som är lite tråkigt också, sjukhusbesök till exempel. Elvira blev hjärtopererad som bebis och det har blivit många kontroller efter det. Hon har lite problem med lederna och åker till reumatologen, och just nu provar hon nya hörapparater.

Elvira har Downs syndrom men hon trotsar alla konventioner och begränsningar som har satts upp genom åren, berättar mamma Kristina. När Elvira var nyfödd sa läkarna att hon skulle bli sen med allt, och en del saker skulle hon rentav omöjligen kunna lära sig.

– Vi har helt enkelt inte lyssnat på alla ”räkna inte med...”. Hon började gå när hon var ett och ett halvt. De sa att hon inte skulle kunna simma, men det kan hon visst, hon är riktigt duktig på det.

– Och jag kan dyka, fyller Elvira i och visar med händerna hur ett riktigt djupdyk ser ut.

Så småningom ska hon ställa sig i kö för att få plats på gruppboende.

– Livet blir vad man gör det till, säger Kristina, och vi har valt att göra det så enkelt som möjligt. Det funkar rätt bra.

Elvira ser verkligen fram emot sin 18-årsdag.

– Jag ska ha en Brynästårta, säger hon bestämt. En svart och gul.

Någon lugn och stillsam födelsedag lär det inte bli. Efter frukostuppvaktningen ska Elvira iväg och drilla med Ungdomsmusikkåren när Klämmanarenan invigs i Mantorp. Sedan blir det partaj med hela släkten, mostrar och fastrar, kompisar, gudföräldrar, mormor, farmor och farfar.

Vad önskar du dig mer än tallrikar och glas?

– Allra helst vill jag åka på konsert. Med Danny Saucedo. Och jag vill åka och titta på Let´s Dance.

Då måste man vara 18 år (och mamma har tagit reda på att biljetterna till nästa säsong släpps efter jul, så det låter som om det finns en möjlighet här).

Fast om sanningen ska fram så vill Elvira allra helst vara med och dansa själv.

– I en lång vit klänning med blått glitter. Och klackskor.

Elvira Holm går i tvåan på Hotell, restaurang och bageri på Dackeskolan, ett fyraårigt program. Hon gillar verkligen att baka och i framtiden vill hon gärna jobba på en pizzeria.

Och så längtar hon efter en pojkvän.

– Då blir jag glad, säger hon.

Elvira har varit drillflicka i åtta år. Här
Elvira har varit drillflicka i åtta år. Här
Grattis

Elvira Holm

Fyller: 18 år den 7 september.

Bor: I villa i Mjölby.

Gör: Går på särgymnasiet i Mjölby.

Familj: Mamma Kristina, pappa Torbjörn, Vilgot 14 år och hunden Smulan, cockerpoo.

Intressen: Drill, dans, fotboll, pingis, matlagning, bakning, resor.

Firar: med kalas för hela släkten och kompisarna.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om