– Jag har städat för att ni skulle komma, säger 93-årige Gösta Gustavsson, när vi kliver in i hans verkstad i Mjölby.
Det luktar trä. Kanske har Gösta plockat undan lite innan vårt besök, men att det vanligtvis är ordning på grejerna är det ingen tvekan om. Runt om i lokalen finns alla de maskiner som behövs för att arbeta i trä – kontursågar, svarvar, borrmaskiner och diverse handverktyg.
I verkstan hittar vi fågelholkar, klockor, bokmärken, julbockar, skärbrädor, träspel – bredden på Göstas hantverkskunnande är imponerande.
Runt hans hals hänger ett vackert träkors i masurbjörk.
– Jag stod på julmarknaden på Boxholm för många år sedan. Då kom det fram en kille och frågade om jag kunde göra träkors. Han hade ett kors som han visade för mig. Jag fotograferade det och sedan ritade jag om det så det blev lite egen design på det.
För drygt fem år sedan fick Gösta en förfrågan av församlingsherde Olof Söderberg i Mjölby om att få köpa några kors och sedan har det rullat på.
– Första året gjorde jag 18 stycken kors till konfirmanderna, i år var det 30.
Han är osäker på hur många kors han har gjort, men det är många konfirmander som har burit hans kors runt halsen.
– Folk tycker att korsen är fina. En mamma som jag träffade på vårdcentralen kom fram till mig och sa ”Gösta, du har gjort ett minne för livet”. Hon tog fram sin telefon och visade en bild på hennes son i konfirmationskläder och korset runt halsen.
Korsen är inte bara till konfirmander. Han har fått beställningar från flera kyrkor i närområdet.
– Bland annat säljer Boklådan i Vreta kloster korsen, säger Gösta.
Nere i hans källare hittar vi ännu fler saker som han har tillverkat. Bakom flera alster finns det en historia, både kring materialet och hur det gick till att tillverka det. Ur ett hörn plockar han fram en skärbräda.
– Jag hade en syster som var född 1914. 21 år gammal flyttade hon till Stockholm och blev husföreståndarinna åt en fröken Lagerlöf. Det här är den skärbräda som hon stod och lagade mat på 1935. Nu kallar jag skärbrädorna som jag gör för Lagerlöf för jag har kopierat formen från den gamla skärbrädan.
Trots att Gösta kommit upp i en aktningsvärd ålder tänker han inte sluta med trähantverket.
– Jag har slutat med att svarva för jag ser inte, men annars har jag inga planer på att sluta. Min läkare tycker att det är bra att jag håller igång.