Sven Hellström från Askeby har gått ur tiden – en uppskattad hembygdsvän, lärare, historiker, forskare, redaktör och skribent.
Föreningen Askeby kloster har i stort Sven Hellström att tacka för dess grundande. Han var drivande för att lyfta fram Askeby kloster ur dess 450-åriga Törnrosasömn. Vid Cistercienserordens 900-årsjubileum 1998 anordnade Sven med ett antal nära medarbetare en klostervecka med syfte att belysa klostrets andliga och kulturella betydelse. Ett antal skrifter kom att utges med Sven som författare och samordnande redaktör.
Den moderna tekniken inspirerade Sven. Han deltog i visualiseringen av Tinneröområdets historia och insåg att även Askeby kloster utgjorde ett lämpligt objekt för visualisering i 3D-teknik. Att återskapa de sedan sekel förgångna och för dagens ögon osynliga byggnaderna gav goda möjligheter att levandegöra Askeby kloster från dess glansdagar.
Klosterbyggnaderna må vara borta, men kvar står klosterkyrkan. I den kommer Svens begravning att hållas nästan på dagen sju månader efter hustru Ethels begravning. I deras hem i det närbelägna Överstad har Askebyprojektet vuxit fram i med- och motgång. Och många är vi, både lekmän och sakkunniga, som under gemytliga former och idérika diskussioner blivit rikligt trakterade hemma hos Ethel och Sven. Det är ett engagemang som också har bidragit till projektets framgång.
Askebyprojektet, som inleddes efter Svens pensionering, kom att bli något av en hjärtesak för honom. Som agrarhistoriker var han mån om att belysa hur klostret interagerat inte bara med hans hembygd, utan också vilken betydelse det haft i ett större, internationellt sammanhang. Under sina klostervisningar var det främst dessa aspekter som Sven tog upp. Askebyprojektet pågår än, numera som Föreningen Askeby kloster. Sven följde ända till sin sista tid intresserat föreningens verksamhet och verkade nöjd med hur vi i hans anda strävar vidare för att öka och förmedla kunskapen om det forna Askeby kloster.
År 2011 tilldelades historikern Sven Hellström medalj av Nordiska museet för sitt långa arbete med att lyfta fram Östergötlands historia. Det var då endast fyra personer som tidigare fått denna medalj. Beträffande Nordiska Museet kan i sammanhanget nämnas att under många år var dess ledare och styresman professor Andreas Lindblom som i likhet med Sven hade sina rötter i Askeby.
I samband med att Sven erhöll sin medalj uttryckte han sig på sitt vanliga anspråkslösa sätt ”Sådana här utmärkelser leder ofta till ökat intresse, men allt arbete bygger inte enbart på en person. Vi är många som hjälpts åt!” Så typiskt för den omtänksamme och anspråkslöse Sven Hellström.