Olle Schills foton dokumenterade det svunna Borensberg

Olle Schill

Olle Schill.

Olle Schill.

Foto: Anders Åhammar

Minnesord2023-03-01 04:00

Olle Schill föddes i maj 1930 som son nummer tre i familjen Arvid och Anna Schill. Arvid var brovaktare i Sörby, anställd av Göta Kanalbolag. Tjänsten innebar att sköta kanalbron och öppna den när skutorna skulle passera och det gällde alla tider på dygnet. Arvid Schill arbetade de flesta dagar med olika underhåll på kanalen och då föll ansvaret för broöppning på mor Anna och pojkarna. Olle fick otaliga gånger öppna rullbron. Jag tror att han gillade det och hans intresse för kanalen bara växte med åren. Den telefon på bilden som Olle ringer i fanns i Sörby brovakareboställe (hans barndomshem) och användes för att meddela Ruda eller Kungs Norrby att en skuta var på gång eller så fick man telefon att en skuta nalkades.

Olle har samlat otaliga gamla och nytagna kort gällande Göta kanal och har sammanställt dessa till ett bildspel. Hans stora intresse var fotografering och han hade åtskilliga bildvisningar för publik i Borensberg och på andra platser. Olle dokumenterade inte bara "Göta kanal" utan även ”Det gamla Borensberg” och ”Glasbruket”. Det är en skatt bestående av gamla och nytagna foton och hembygdsföreningen skall göra dessa tillgängliga via vår hemsida. 

Vi är Olle stort tack skyldig för hans arbete med att dokumentera och bevara det svunna Borensberg och vi lovar att förvalta det väl.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!