Lennart var synonym med generositet och gästfrihet

Lennart Engström

Minnesord2022-06-10 04:00

Lennart Engström (1937–2022), Helsingborg, vår förste stjärnkrögare har avlidit. Hans närmaste är hustrun Lena, dottern Fredrika, sönerna Calle och Ragnar med familjer.

Lennart började sin restaurangbana på dåvarande Standard Hotell, Norrköping, under välkände Dani Liebenfeldts ledning, även kallad ”Majoren”. 
Efter kockutbildning vid Hasselbackens Restaurangskola, Stockholm, i mitten av 1950-talet. Med ett stipendium från skolan, for Lennart till Vittel, Frankrike, för att praktisera.

Senare kom han till Paris, där vi lärde känna varandra. Trots avsaknad av arbetstillstånd sökte Lennart envist och målmedvetet ett jobb. Vilket han fick i matsalen på La Tour d´Argent, en av den tidens och världens finaste och mest välrenommerade restauranger! Berömd för sina pressade, numrerade ankor.
Åter i Sverige och Stockholm med avancemang på flera restauranger, erbjöds Lennart i slutet av 1960-talet chefskapet för Arvid Nordqvists nyöppnade delikatessbutik vid Östermalmstorg. 
Efter några framgångsrika år i den förnäma butiken, fick Lennart höra att ”Danskhusets” Restaurang Copenhague i Paris, sökte ny chef. Han återvände till ”Matens Mecka” – nu för att framgångsrikt leda restaurangen på Champs Elysée i över tjugo år. Den svenska laxen blev restaurangens ledmotiv och ”Copenhague” känd och erkänd bland parisare och många andra. För sina meriter och det ”exotiska” skandinaviska köket, erhöll Lennart som förste svensk en stjärna i Guide Michelin 1980.

Bland många vänner och kollegor har Lennart blivit synonym med generositet och gästfrihet. En kär vän – respekterad, mycket kunnig gastronom och vinkännare har gått bort.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!