Lasse Ström följde med ut i klasserna

Lasse Ström

Minnesord2022-02-16 07:00

Lasse Ström har gått bort efter en tids sjukdom.

Jag har känt Lasse sedan slutet av 1970-talet. Från 1975 var jag kassör i Linköpings MHF Ungdomkrets som hyrde ett kontor i IOGT-huset på Snickaregatan 2. I samma lokaler fanns även LNF (Linköpings Nykterhetsförbund) och ÖLN (Östergötlands Läns Nykterhetsförbund). Någon gång 1977–1979 anställde ÖLN en ny konsulent, Lasse Ström.

Efter 10 år som kassör fick jag själv tjänsten som ungdomsinstruktör på MHF Ungdom. Jag blev en av tre anställda i dessa lokaler.

För min del började ett helt nytt uppdrag att varje vår besöka skolornas klass 5 och 9 i hela Östergötland för att genomföra både Sveriges ”Cykelmästare” och ”Mopedmästare”. Efter något år erbjöd sig Lasse att följa med. Vi började med elever i klass 9, där alla samlades i en aula eller gympasal. Tillsammans höll vi en timmes trafikundervisning i form av overhead-bilder om mopedkörning. I början höll vi en timma men efter en tid tog det 90 minuter.

Vi presenterade oss, både Lasse och jag skäggbeklädda och med ”rund” mage. Lasse sa: ”Vi är inte bröder för vi har inte samma pappa”. ”Men å andra sidan har vi inte heller samma mamma”, sa jag. När vi väl lagt upp den manöverbana för moped vi hade med oss, för de elever som frivilligt anmält sig att prova på teknikbanan, genomförde Lasse en demonstrationsåkning för han hade balansen i kroppen efter att han kört motorcykel.  

I slutet av 1980-talet skulle IOGT-NTO-distriktet flytta in i dessa lokaler, så Lasse och jag fick flytta upp under takåsarna, här också tillsammans med Nykterhetsrörelsens Scoutförbund.

1991 flyttade ÖLN till Skogslyckegatan 10 i Johannelund. MHF Ungdom flyttade med. Efter ett par år flyttade vi till en källarlokal på Ödegårdsgatan 21 och därefter till Ödegårdsgatan 12.

Vår vänskap fortsatte, år 2009 valdes Lasse in i Landeryds Hembygdsförenings styrelse, efter att redan från mitten av 1980-talet varit både underhållare på sommarfest i Hagen och vid invigningen av Smedjan i hembygdsparken samt varit aktiv i föreningen med bland annat allsångskvällar.

2013 valdes jag in i Sällskapet Shownarrarna där Lasse redan hunnit vara med i 34 år från 1979.  

Jag tänker på Lasses barn med familjer och Agneta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!