Kristina Malmberg, ursprungligen östgöte och sedan västkustbo, arbetade som textillärare på olika nivåer. Den sista perioden som aktiv pedagog var hon lektor i textilvetenskap vid institutionen för hushållsvetenskap vid universitetet i Göteborg. Hon har även varit konsulent vid Skolöverstyrelsen. Hennes doktorandstudier avslutades med disputation 2002. Titeln på avhandlingen är: ”Knyppling – ett hantverk med spets, om kvinnor och knyppling i estlandssvensk tradition”.
I övrigt har Kristina skrivit ett stort antal artiklar och forskningsrapporter och medverkat i åtskilliga publikationer, flera i samarbete med konstknypplarna Ulla Fagerlin och Birgitta Hulterström. Hennes sista bok ”Trådkonst – knyppling under fyra decennier” kom ut 2014. Förutom att ägna sig åt forskning och skriftlig dokumentation var Kristina också flitigt anlitad som föreläsare. En stor del av hennes insamlade material är överlämnat till Riksarkivet i Vadstena.
2005 öppnade Vadstena Spetsmuseum. Kristina var med från starten och med sitt stora kunnande, sin noggrannhet, entusiasm och driftighet och sitt omfattande kontaktnät, både nationellt och internationellt, har hon varit en stöttepelare för oss andra i styrelsen. Det har varit lärorikt och inspirerande att arbeta tillsammans. Vi har gjort utställningar både i Vadstena och på andra platser, exempelvis 2011 i tyska Abenberg.
2009, då spetsmuseet firade 5-årsjubileum, utkom boken ”Kvinnor Knyppling Köpenskap” skriven av Kristina Malmberg, Kerstin Engman och Marianne Anderson. Boken lyfter fram ett 20-tal företagsamma kvinnor som varit spetshandlare i Vadstena med omnejd.
”Så löper den fina tråden genom kvinnornas dagar och år sina svåra och villsamma slingor, tills i skönhet den fulländad står. Det kan bli genom spetsarnas mönster som ett minnenas ljusa arkiv:
Mellan Trappgränd och Himlastegen rymmes stundom en människas liv.” (ur ”Mellan Trappgränd och Himlastegen” av Barbro Gustafsson)