Karin Ahnlund, 1941–2022, Ljusfallshammar, avled som tidigare meddelats i sitt hem i Ljusfallshammar den 16 augusti. Hon sörjs närmast av maken Gunnar och barnen Elsa, Pelle och Olle med familjer.
Min man och jag som hörde hemma i Rochester, N.Y. hade ett sabbatsår 1991–1992. Jag tjänstgjorde i Linköping. En dag knackade Karin Ahnlund på. Hon ville undersöka om det föreligger skillnader mellan män och kvinnor vad gäller insjuknande i depression. Hon hade tillgång till 116 avidentifierade journaler med diagnos, tidpunkt för inläggning med mera.
Några av resultaten: män angav oftast ”hot mot självkänslan” och kvinnor oftast ”förlust av närstående” som utlösande faktor, fler män uppgav att de kände sig ensamma, fler kvinnor berättade att de var änkor. Denna skillnad var störst bland patienter >60 års ålder.
Många har trott att Skandinaviens långa, mörka vinter bidrar till depression men Karin visade att dubbelt så många patienter lades in under vår och sommar än under vintern. Karin skrev att det kanske är det ”det obarmhärtiga ljuset under sommarmånaderna” som bidrar till depression.
Den uppsats som blev resultatet fick beröm av såväl examinator som opponenter. Jag översatte den till engelska och den blev publicerad i en tidskrift, nog så ovanligt på C-nivå, och betydligt vanligare på doktorandnivå! Den nådde ut i världen och vi inbjöds att diskutera resultaten på en internationell konferens i Boston.
Med förtjusning kom naturligtvis Karin till USA och hann besöka oss i Rochester. Jag minns särskilt hur Karin, medan jag packade, satte sig vid pianot och spelade underbar skandinavisk musik.
I Boston köade man för kopior av resultaten. En känd läroboksförfattare inkluderade Karins resultat i sin mycket lästa lärobok ”Sex Differences in Psychology”. Sannolikt har tusentals amerikanska studenter läst om Karins resultat.
Vårt uppsatssamarbete ledde till livslång vänskap, och när min familj så småningom beslutade att flytta hem till Sverige blev det mer umgänge.
Vi bjöds in till Karins och Gunnars sagolika hem i Ljusfallshammar, ett ställe så vackert att jag kallar det ett av jordens sju underverk. Karin var drottningen av gästfrihet! Oftast var huset fullt av intressanta människor, ofta ingick övernattning, frukost och promenader kring deras sjö. Vid middagsbordet bjöds till exempel nyfångade kräftor. De besökte även oss, på Styrsö i Göteborgs södra skärgård. När paret köpte ett hus på Björkskär i Gryts skärgård fortsatte Karin den otroliga gästfriheten, till exempel fick vi övernattning och nyfångad abborre!
Tack för allt!