Forskaren Maria Hjorth var en eftertraktad medarbetare

Vår vän och kollega Maria Hjorth har stilla insomnat vid 44 års ålder efter en kortare tids sjukdom. Närmast anhöriga är maken Andreas, döttrarna Lovisa och Linnea, mor och far Christina och Anders, samt brodern Andreas med familj.

Maria Hjorth har stilla insomnat vid 44 års ålder efter en kortare tids sjukdom.

Maria Hjorth har stilla insomnat vid 44 års ålder efter en kortare tids sjukdom.

Foto: Privat

Minnesord2023-03-01 04:00

Maria började sitt arbete hos oss på Klinisk immunologi och transfusionsmedicin vid Diagnostikcentrum i Region Östergötland 2012. Efter genomförda studier i medicinsk biologi vid Linköpings universitet, valde Maria att gå forskarbanan. Hon försvarade sin doktorsavhandling 2010, där hon påvisade avvikelser i immunsystemet hos barn med ökad risk för diabetes. För sin forskning om barndiabetes tilldelades hon bland annat anslag ur Lions forskningsfond 2009.

Hon värvades till klinisk immunologi tack vare sin kompetens, sitt intresse för forskning och sin stora erfarenhet av immunologiska analyser. Till en början arbetade Maria med forskningsprojekt, men blev successivt alltmer involverad i den kliniska verksamheten och utvecklade metoder för att analysera olika typer av immunceller för diagnostik av immunologiska sjukdomar. Maria behöll hela tiden också ett brinnande intresse för forskning. Hennes höga kompetens, ledaregenskaper, pedagogiska förmåga och goda samarbetsförmåga bidrog till att hon var en eftertraktad medarbetare som involverades i flera forskningsprojekt, även utanför vår klinik. Under pandemin ställde hon snabbt om för att planera och leda forskningsprojekt om covid-19. Marias förmåga att arbeta självständigt gjorde också att hon, 2017–2019, kunde utföra en del av sina arbetsuppgifter på distans från Hamburg, där familjen då bodde på grund av makens arbete.

Under ledigheter reste Maria gärna med familjen, inte minst till Hamburg. Hon var också en duktig skidåkare med ett förflutet som alpin tävlingsåkare. Maria värdesatte tid tillsammans med familjen högt och hanterade ”livspusslet” på ett föredömligt sätt. Familjen, och inte minst döttrarna, hade alltid prioritet trots spännande och utmanande arbetsuppgifter.

Maria var en varm och ödmjuk person som alltid svarade tålmodigt, vänligt och kunnigt på våra frågor. Vi uppskattade hennes kompetens, lugn, klokhet och humor och är tacksamma över att få ha tagit del av så mycket av det som Maria hade att ge. Vi har förlorat en mycket kär kollega och vän. Sorgen är tung och saknaden stor, men minnena ljusa. Våra tankar går i första hand till Andreas och flickorna, Marias föräldrar och brodern Andreas med familj. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!