Bengt Ehrenborg var min mentor, förebild och läromästare

Bengt Ehrenborg

Minnesord2024-05-22 04:00

Min mångåriga vän och kollega Bengt Ehrenborg har gått bort den 3 maj efter en tids sjukdom. Han somnade in på sitt älskade Bestorp med familjen vid sin sida.

Bengt anställde mig 1988 på dåvarande advokatfirman Linköpings Juridiska Byrå, i dag Delphi.

Han var min mentor, förebild och läromästare som med plirande blick vägledde mig in i advokatyrket. Bengt var mycket social och tillsammans med hustru Ingegerd mån om att inte bara fostra mig i yrket utan även ta med mig i många olika sociala sammanhang i Linköping.

Som ny i staden, lite vilsen både till ett krävande yrke men även som person, stod Bengts och Ingegerds hem alltid öppet för en söndagsmiddag eller till exempel när en garderob skulle byggas i Bestorp. Det ska dock sägas att den aldrig blev klar för vi hade så mycket annat att tala om som livets mening eller någon rolig fest!

Bengt var inte bara en förebild med många generösa råd, som att alltid ”vända lagboken” till klientens fördel, alltid med glimten i ögat, utan även en person som alltid ställde upp om någon klient eller gäldenär var missnöjd. Ett råd jag aldrig glömde var att jag skulle ”vakta min tunga”. Han tvekade aldrig heller att stödja mig vid någon dispyt när det blåste snålt.

Jag lärde mig av Bengt under våra nära 30 år som kollegor att arbeta hårt, alltid vara tillgänglig men att syftet ytterst var att arbeta för sedan kunna ha skoj. På så sätt var vi lite lika!

Det var alltid roligt att umgås med Bengt som också var en spjuver och alltid hade nära till skratt. Jag fostrades i denna anda och vi trivdes i varandras sällskap oavsett om det var i baksätet på en bil i Bolzano, en krog i Rom eller hos någon av Bengts udda klienter på någon skärgårdsö.

Mina tankar går till Bengts hustru Ingegerd, barnen Louise och Gustaf med familjer. Det blir tomt efter min vän och kollega. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!