"Jag kan gå på loppis i min egen källare"

Sara Ax Fahlén har samlat på gamla saker så länge hon kan minnas. "Jag har ju ett loppisberoende, det vet alla i min närhet".

Sara Ax Fahlén är uppvuxen med gamla grejer som gått i arv, där allt har en historia. Detta avspeglar sig nu klart och tydligt i hennes hem. "Jag köper ofta retroprylar, nog varje vecka."

Sara Ax Fahlén är uppvuxen med gamla grejer som gått i arv, där allt har en historia. Detta avspeglar sig nu klart och tydligt i hennes hem. "Jag köper ofta retroprylar, nog varje vecka."

Foto: Lovisa Lindstrand

Mantorp2023-09-07 08:00
undefined
Sara Ax Fahlén är uppvuxen med gamla grejer som gått i arv, där allt har en historia. Detta avspeglar sig nu klart och tydligt i hennes hem. "Jag köper ofta retroprylar, nog varje vecka."

– Det finns mycket prylar här hemma, jag samlar på väldigt mycket, så jag kan gå på loppis i min egen källare", säger Sara Ax Fahlén.

Redan när dörren öppnas till det gröna huset i Mantorp anas ett gediget intresse för retroprylar där varje vrå är noga uttänkt. De många föremålen är prydligt uppställda i familjer om färg, fabrikat eller uttryck.

– Jag har svårt att välja en enda grej att samla på, jag är periodare. En period kan jag exempelvis köpa jättemycket vaser och sedan blir det kanske smycken. Det tar lite tid innan man hittar sig själv, man behöver inte placera sig i ett fack, man kan ju både lyssna på hårdrock och gilla retro, skrattar Sara.

undefined
Köket hemma hos Sara Ax Fahlén i Mantorp. Hennes hem är fyllt av en mängd olika saker, där hon har tagit reda på fakta och bakgrund till det mesta. "Jag gillar historia och mycket av loppisupplevelsen är att forska reda på saker, jag tycker exempelvis det är jätteintressant att koppla ihop världsläget med vad som händer inom designen".
undefined
Sara beskriver förhållandet till saker som går sönder eller får en "nagg". "Jag slog sönder en skål här om dagen och blev jätteledsen. Ibland köper jag saker med nagg och då kan jag ha dem ute eller på altanen. Om de går sönder här hemma tycker jag lite mindre om dem. De får vara kvar men jag är bitter över det", skrattar Sara Ax Fahlén.
undefined
Sara gillar färg, form och när saker står i "familjer". "Jag tycker om saker grupp, inte enstaka saker. Jag vill att de ska ha kompisar och tycker det är mer estetiskt tilltalande att gruppera saker. Det blir naturligt, när man har en vas att man vill ha en till", säger Sara Ax Fahlén.

En trapp leder upp till vardagsrum, sovrum och kök. Saras största samling av porslin och glas finns i ett stort vitrinskåp i köket. Där samsas glas, vaser och porslin från olika formgivare och bruk.

– Jag har tyckt om loppis sedan tonåren. Jag började med smycken och väskor, retroglas och porslin har kommit de sista tio åren. Sedan har jag ärvt en hel del.

Sara växte upp i Ödeshög under 1980-talet och flyttade till Linköping 2001. Nu bor hon tillsammans med sin sambo Victor i Mantorp sedan 2015.

– Vi bodde i en lägenhet innan och hade mycket saker nedpackat. Jag är väldigt sentimental, speciellt när det gäller sånt jag har ärvt, det gör jag mig aldrig av med.

undefined
Förutom den riktiga hunden "Ässet" har Sara många retrotaxar i sitt hem. "Det finns nog en Tax i varje rum. Jag har några höga holländska taxar som är mina favoriter. Sedan letar jag efter en tax från Botossi, den har jag inte hittat än", berättar Sara Ax Fahlén.
undefined
Sakers ursprung är viktigt. "Vardagsrummet är en favoritplats, tycker om att sitta i soffan och titta på mina orangea lampor, dem gillar jag. Jag tycker det är roligast med sådant som man kan leta upp ursprunget och tillverkare på, sedan finns det anonyma saker som man aldrig hittar, exempelvis lampor från 1950-talet", säger Sara Ax Fahlén.
undefined
Sara Ax Fahlén beskriver en av anledningarna varför hon fastnat fr 1970- talet. "Jag är född på 1980-talet och har aldrig upplevt 1970-talet, därför tror jag det känns extra spännande".

Några år efter gymnasiet utbildade sig Sara till sjuksköterska och hon har jobbat med det sedan dess. Men nu är hon sjukskriven för utmattningssyndrom och beskriver att både hennes hund Ässet och loppisintresset har hjälpt henne att må bättre.

– Hund är en bra motivation och när jag går på loppis kan jag ofta koppla bort allt annat för en liten stund.

Vad är det roligaste med loppis?

– Att man aldrig vet vad man kommer hitta. Det känns som att spela på lotto och när jag gör ett riktigt bra fynd är det som att vinna högsta vinsten. Min mamma säger att jag får en fanatisk blick när jag hittar ett toppenfynd på en loppis.

Sara växte upp på en gård där hennes släkt har bott i över 100 år. 

– Jag är väldigt intresserad av historia och gillar att ta reda på fakta om de olika prylar jag köper. Min mormor bodde på övervåningen på gården och berättade alltid om släktingar och vem som hade haft vad.

undefined
Sara stylar om i hemmet ofta, men tavelväggen i vardagsrummet kommer vara konstant. "Den känner jag mig väldigt nöjd med så den kommer jag inte ändra. I vardagsrummet finns också mycket Sara tycker om och har ärvt. "Mina favoritprylar är de jag aldrig skulle göra sig av med, exempelvis skåpet i guld, det är "blingigt" och fint. Det har hängt med i några flyttar", säger Sara Ax Fahlén.
undefined
"En av få grejer från 1980- talet är en klocka som jag hade när jag var liten. Den gick sönder, men sedan hittade jag en likadan på en loppis. Den gnäggar som en häst", säger Sara Ax Fahlén.
undefined
Sara har en stor samling smycken."Just nu är jag väldigt inne på smycken, jag räknade nu till 200 par örhängen", säger Sara Ax Fahlén.

Brukar du leta efter något speciellt på loppis?

– Det är ju inte så att jag lider brist på prylar, men är det ett bra pris och jag tycker om det så köper jag. Jag köper sällan något nyare än 1970-tal när det gäller inredning. Med smycken och kläder är gränsen 1980-tal.

Varför just den avgränsningen?

– Inredning efter 1970-talet tycker jag blir för överdrivet och pråligt. Vårt hus är från 1964 och den avgränsningen föll sig naturlig då. Men det handlar också om kvalitet, det gjordes bättre saker förr.

Sånt som hon rensar ut brukar hon köra till sin mammas loppis i Ödeshög.

– En del saker jag lämnar vill jag inte lämna egentligen, men man måste rensa ibland.

undefined
Sara Ax Fahlén har en stor samling "Uranglas", som lyser i UV-ljus. "Det här är ett nytt samlingsområde".
undefined
I ett teakskåp i vardagsrummet har Sara en stor samling ljusstakar och ljuslyktor. "Jag gillar ljuslyktor väldigt mycket. Jag har inte vågat räkna dem, det är säkert flera hundra. När jag flyttade hemifrån hade jag lite bohemisk stil och började att handla en hel del ljuslyktor, säger Sara Ax Fahlén.
undefined
"Den första fick jag av mamma när jag flyttade hemifrån. Nu har jag över 40 stycken "Pärlan" och "Cascade", av formgivaren Tyko Axelsson från 1960- talet". Jag köper gärna mycket av någonting, säger Sara Ax Fahlén.

 Har du ångrat något du gjort dig av med?

– Absolut, jag har köpt tillbaka en hel del, det händer relativt ofta. Jag bantade ner min samling med ljuslyktor "Pärlan" för ett tag sedan, jag behövde inte så många, men sedan ångrade jag mig och köpte på mig fler igen. Jag kunde inte låta bli, skrattar Sara.

I framtiden drömmer hon om att jobba med något inom sitt stora intresse.

– En egen verksamhet vore drömmen, alternativt jobba på ett auktionshus eller en secondhand-butik.

undefined
Sara Ax Fahlén vill gärna ha neutrala färger på väggarna i huset, men inte i sovrummet. "När vi bodde i lägenhet hade jag tio rullar tapet som låg under sängen i åtta år och nu sitter de här i sovrummet". På hyllan står mycket keramik från Uppsala Ekeby. 1920-1930-talet, det är en favorit. "Det är en favorit. Jag tycker om formspråket, det känns modernt".
undefined
"Spegeln är ett av mina favoritfynd, den har jag köpt på auktion i Gnosjö", säger Sara Ax Fahlén.
undefined
Sara Ax Fahlén är uppväxt med gamla grejer som gått i arv, där allt har en historia. "Jag tror att mitt samlande kommer fån familjen. Min pappa samlar på mycket och min mormor också".
Sara Ax Fahlén om Loppis

Bästa tips för att fynda på loppis? "Var påläst, ha en plan, titta i både hög och låg höjd på hyllorna och lägg sakerna i korgen medans du funderar".

Vad prioriterar du? "Glas och porslin, smycken, textil och sist kläder".

Något du undviker? "Lampor, har redan för många". 

Kollar du upp saker innan ett köp? "Ofta har jag koll innan, det måste vara ett bra pris, jag vill inte göra en dålig affär". 

Tycker inte om: "Att åka till återvinningscentralen, jag får ångest när människor slänger bra grejer".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!