-- Det är lite av pensionsförsäkring, säger han. Jag vill ha något vettigt att göra i framtiden.
På torsdag fyller Hans Gustafsson 40 år. Han gillar att planera men också att ta snabba beslut och att laga så att allt blir i ordning. Från minsta detalj i en teveapparat till en gammal kvarn som inte malts ner utan förvandlats till tolv tiptop-lägenheter.
-- Jag är road av renovering och begriper mig på de flesta hantverk. Även elektriska installationer, rörmokeri och övrigt som har med byggnation att göra.
Radioreparatören har blivit haj på gamla hus. Men kan han reparera en radio?
-- Javisst, om det skulle behövas. Numera är det dock bara i undantagsfall som man lagar radioapparater.
Verksamheten finns mest kvar i namnet. RadioHasse, som familjeföretaget heter, är lite missvisande. Men det har blivit inarbetat efter ett 20-tal år.
-- Kunderna hittar till mig, konstaterar han. De vet att jag ger snabb service.
Lämna/hämta dygnet runt, står det i telefonkatalogen. Det fungerar tack vare att Hasse har sin bostad i anslutning till butiken, fyra kilometer utanför Mantorp på vägen mot Gammalkil, men framför allt för att han infört en sorts "självservering".
Besökarna lämnar sin trasiga produkt innanför en dörr, antecknar på en lapp vad som är fel och stoppar nyckeln i en brevlåda. Hasse brukar vara ute på andra uppdrag under förmiddagen och öppnar affären efter lunch.
-- Då tar jag mig an de apparater som lämnats in, i genomsnitt ett par tre stycken om dagen.
I början undvek Hasse att begränsa sig, men under senare år har det blivit en viss specialisering.
-- Jag lämnar bort videokameror, bilstereo och en del annat.
Hans bror Lars-Göran Gustafsson har också ett företag med inriktning på antenner och paraboler. Ett naturligt samarbete har etablerats dem emellan.
Trots inbrytningen i fastighetsbranschen finns inga planer på att lägga ner familjefirman. Men när det rör sig om nyförsäljning har en småföretagare som RadioHasse svårt att konkurrera prismässigt med de stora kedjorna.
-- Jag satsar rätt hårt på begagnat och köper bland annat teveapparater från hotell, när de ska byta upp sig. Vid ett tillfälle fick jag 400 stycken från Ekoxen.
Apropå begagnat slank Hasse in på fastighetssidan för några år sedan, efter att länge ha sneglat på den gamla kvarnbyggnaden i närheten av pendelstationen i Mantorp. Byggföretaget NCC hade första tjing på projektet men backade ur. Kommunstyrelsen i Mjölby beslöt i oktober 1999 att godkänna försäljningen av fastigheten och den 1 400 kvadratmeter stora tomten till radiohandlare Hans Gustafsson. Pris för hela konkarongen: 170 000 kronor.
-- Jag offrade närmare ett år och någon miljon kronor på bygget, som nu inrymmer tolv lägenheter, ettor, tvåor och treor. Det är mest ungdomar som hyr av mig. Efterfrågan är stor, och inget står tomt.
Av bara farten har Hasse köpt på sig en fastighet, gammal skola från 1800-talet, i Sya och en i Mjölby. I hans bestånd finns numera 20 lägenheter.
-- Jag brukar åka förbi mina tre fastigheter och kolla så att allt står rätt till.
-- God lönsamhet?
-- Ja, tack vare att jag gjort det mesta själv. Överskottet från hyrorna används till renovering.
Hasse anlitar personer han känner till målning och dylikt och är enligt egen försäkran mån om att arbetet ska göras vitt. Han vill ha rent mjöl i påsen, inte bara i kvarnbyggnaden.