Hans Pålsson är kanske mest känd från tv-serien I döda mästares sällskap, där han med ord och toner försökte förmedla en djupare förståelse av den klassiska musiken.
Och det är just där, i själva förmedlandet, som han finner släktskap med Fritiof Nilsson Piraten.
- Musiken är också ett slags språk som man slipar på och försöker driva mot perfektion när det gäller att finna mänskliga uttryck. Men egentligen är det omöjligt att förklara musik i ord.
Han har läst Piraten sedan barnsben och tycker särskilt om inledningen till Historier från Färs.
- Den tar omedelbart greppet om en. För både författare och musiker är det viktigt att kunna fånga publikens uppmärksamhet direkt, och det var Piraten mästare på.
Enligt juryn i stiftelsen Piratenpriset är Pålsson "en entusiasmerande ledsagare i musikens värld och en säker stilist med känsla för skånska människor och miljöer".
För Pär-Tage Gustafsson, stiftelsens vice ordförande, är skillnaden mellan musik och det skrivna ordet mindre viktig i sammanhanget.
- I våra stadgar står det att pristagaren ska vara konstnär. Och det är i allra högsta grad Hans Pålsson. Sedan har han också skrivit mycket och fängslande om musik.
Hans Pålsson är född 1949, är professor vid Lunds universitet och huvudlärare i piano vid Musikhögskolan i Malmö.
Bredvid en mängd uppsatser och essäer har han även skrivit boken Tankar om musik, som utkom för ett halvår sedan.
Häromåret medverkade han också i Jan Troells långfilm "Så vit som en snö", där han spelade en lätt alkoholiserad musikpedagog.
Piratenpriset är på 50 000 kronor och delas ut i mitten av juli i samband med Kiviks marknad.
Årets pristagare, den femtonde i ordningen, vet ännu inte vad han ska använda pengarna till.
- Kanske bara till att försöka leva. Det är väl vad det går ut på för oss alla, Nobelpristagare och andra.