– Ska jag en gång bygga ett hus, ska jag bygga ett som jag vill bo i, säger Gunnar Gustafsson.
2007 hade han avverkat skog efter stormen Per och försökt sälja två byggbara tomter på sin mark.
– Det var ingen som nappade, det blev inga affärer. Det fanns varken kommunalt avlopp eller vatten och det var mycket trädstubbar.
Gunnar är uppvuxen i Virserum i Småland och jobbar som teknisk utredare inom försvaret, sitter i kommunfullmäktige i Linköping för Miljöpartiet samt är vice ordförande i samhällsbyggnadsnämnden. Han bor tillsammans med sambon Elina Andersson.
– Det fanns firmor som sålde runda hus, men jag gillade dem inte riktigt. Jag gjorde planskisser och anlitade en arkitekt.
En vit rund huskropp ligger på en öppen plats med skog runtomkring, norr om Linghem i Älvestad. Gunnar ville ha ett hus med inspiration från skogen.
– Takformen påminner om ett träd med ett "fällhack", det hack som sågas i trädet innan det fälls. Jag lade ner mycket tid på formen och att hitta en konstruktör som kunde lösa alla detaljer.
Husets väggar är 60 centimeter tjocka och isolerade med halm, putsade med kalkputs på utsidan och lera på insidan.
Hur har ditt intresse för miljöfrågor påverkat husbygget?
– Väldigt mycket. Halm och lera minimerar användandet av betong och halmen innehåller en massa kol som nu lagras i väggarna och lera kräver minimalt med energi.
Han ville ha ett modernt och lättskött hus.
– Det finns ju de som bygger väldigt speciella halm- och lerhus, men de kanske inte är jättelätta att leva i. Det här är byggt efter en tysk byggstandard, vilket känns tryggt.
Gunnar strävar efter att köpa återbrukade möbler och inredning.
– Det mesta är köpt i andra hand. Köket var ett utställningskök från en firma som skulle stänga sin butik.
Väl inne i huset möts man direkt av en tegelvägg och det staplade kubbgolvet med 20 centimeter långa träbitar som ligger som ett cirkulärt mönster i hela huset. Träbitarna är fristående och utgår från mitten av huset, staplade intill varandra.
– Jag ville ha lite känslan av årsringar, som att ett träd har vuxit. Det gick åt fler bitar än vad jag hade tänkt och de torkade lite mer än jag räknat med. Man får borsta ner lite sand då och då i springorna.
I mitten av byggnaden finns ett runt rum, varifrån sovrum, hall, kök, tv-rum och toalett pekar ut som tårtbitar mot ytterväggarna. Varje rum har öppningsbara altandörrar som vetter ut mot trädgården istället för fönster.
Alla väggar är målade i olika kulörta färger.
– Jag gillar tydliga färgsättningar, inte vita väggar. Sovrummet är blått och lite lugnande. Det runda röda rummet mitt i huset är en mötesplats. TV-rummets gröna färg ger en lite mörkt lugnande känsla.
Gunnar och Elina har lite olika tankar kring utformning och inredning, men försöker kompromissa. Gunnars husprojekt startade långt innan paret träffades.
Hur mycket är det här huset Gunnars projekt?
– Sedan vi bestämde oss för att flytta ihop tycker jag att jag har varit delaktig, säger Elina. Men inredningsmässigt har vi nästan ingenting gemensamt. I mitt tidigare hem var det antika möbler, kristallkronor, ljusstakar och tavlor med stora guldramar.
– Jag gillar lite mer rena linjer, skrattar Gunnar.
I helgen som var gifte sig paret i Sankta Maria kyrka i Johannelund.
– Det känns fint. Det var också en jättefin kyrka, den är också rund och i tegel, skrattar Gunnar.