För några år sedan kände Mats Norin att det var dags att skaffa sig en hobby. Golf kunde väl vara en lämplig sysselsättning i hans ålder, tänkte han, och gick en gröna kortet-kurs.
Men så, plötsligt, väcktes en gammal dröm till liv. Som barn tillbringade han somrarna på en motocrosscykel vid sommarstugan och minnena därifrån fick honom att lägga undan golfklubborna och skaffa en hoj.
Nu är det enduro som gäller för Mats. Ordet betyder uthållighet och beskriver ganska väl vad det handlar om. Motorcykelloppen pågår i flera timmar, i svår terräng.
– Enduro är min passion. Adrenalinpåslaget när man kör är oslagbart. Man har inga andra tankar utan bara fullt fokus på att ta sig fram.
Nu när Mats passerar 50 kommer han upp i den äldre veteranklassen. Det ger ett visst hopp om tävlingsframgångar.
– Jag har inte satt upp några mål om placeringar eller så. Men jag ska i alla fall köra alla sex deltävlingarna i riksmästerskapen.
Men enduro, är det verkligen en sport för 50-åringar?
– Jag har nog inte riktigt insett att jag fyller 50, i huvudet känner jag mig mer som 30–35. Några krascher har det blivit som gett mig kotkompression och skador i axel och revben. Men nu har jag inga som helst krämpor – peppar, peppar.
Som barn hade Mats två planer på framtida yrkeskarriär. Det ena var att bli tennisproffs.
– Jag tillbringade helgerna i tennishallen. Tyvärr insåg jag att jag aldrig skulle bli särskilt framgångsrik när jag fick stryk mot Thomas Johansson som var sex år yngre (Thomas blev sedan en av världens främsta tennisspelare, red anm).
Den andra yrkeskarriären var lättare att lyckas med.
– "Jag ska bli ostbutik", sade jag när jag var liten. Jag hade väl inte riktigt koll på vad ordet betydde, men jag visste ju att pappa jobbade med ost.
För Linköpingsbor är namnet Norin intimt förknippat med ost. Mats farfar Ingvar startade ostbutik 1931 och firman gick sedan i arv till Mats pappa Bo och farbror Lars.
I dag är det Mats och hans syster Lena som driver Norins Ost, men vägen dit var inte spikrak. Lite föräldrauppror skulle hinnas med först, innan de rättade in sig i släktledet. Efter lumpen kastade sig Mats in i helt andra branscher.
– I ett år jobbade jag på Saab med att bygga 340-plan. Sedan blev en kompis chef för en byggvaruhandel i Örebro och i tre år arbetade jag där med honom. Så startade han och jag en firma som sålde tak- och väggplåtar och stora portar till maskinhallar.
Mats hade hunnit bli 27 när han gick in i ostföretaget. Men det var inte bara att ta plats på vd-stolen, först fick han lära sig företaget från grunden.
– Jag fick börja vid vaxgrytorna. Alla ostar ska vaxas var fjärde vecka, så varje måndag hade jag 12–15 ton ost att vaxa.
Att förädla hårdostar genom lagring har varit en bärande affärsidé för Norins redan från starten 1931. Farfar Ingvar lagrade ostar i en källare på Västra vägen. 1969 byggdes ett lager i Jägarvallen som byggdes ut 2007 och nu ligger här ständigt 180 ton ostar som väntar på att bli lagom mogna.
– Vi köper in dem när de är 3–4 månader gamla och så lagrar vi dem i minst 14 månader, ibland upp till tre år, berättar Mats.
Äter du mycket ost själv?
– Ja, det går åt ett kilo i veckan hemma. Min fru och äldsta dotter gillar också ost, men yngsta dottern äter inte ost alls. Hon tycker att det luktar äckligt.
Oj då. Är det döttrarna som ska ta över ostbutikerna som fjärde generationen Norin?
– De är bara 10 och 16, så det har vi inte pratat om än. Själv siktar jag väl på att jobba till 65.
Inte 75, som Reinfeldt pratar om?
– Näee... Det är ett roligt jobb – ingen dag är den andra lik och jag känner aldrig någon ångest av att gå till jobbet. Men det finns ju annat att göra i livet än att jobba.
Ja, vad har du för ouppfyllda drömmar kvar som 50-åring?
– Jag älskar att resa. Jag gör många inköpsresor i jobbet, men då handlar det om arbete. Jag vill se kinesiska muren, Machu Picchu och många andra ställen.
Till sist. Kan du ge oss några bra osttips?
– Ett är att inte bry sig om bäst före-datumet. Köper du en hel ost och inte bryter plasten håller den i åratal och blir mycket godare. Ett annat tips är att göra en jättegod olivolja genom att peta ner ett par överblivna parmesanostkanter i flaskan. Ett tredje är att ta ut osten från kylskåpet några timmar innan du äter den, då blir det en helt annan ost.