Att aldrig tillhöra normen i det samhälle man växer upp i präglar en människa. Det vet Bilan Osman allt om. Hennes föräldrar kom till Sverige från Somalia som unga. Bilan är född i Göteborg men bodde som liten sedan i Partille.
– Det var ett väldigt homogent samhälle på 1990-talet och som svart muslim mötte jag en hel del rasism. Mitt engagemang grundar sig i min uppväxt.
Att höra nedsättande kommentarer från skinnskallar och nazister som ung flicka präglade henne. När hon var i åttaårsåldern flyttade familjen till Linköping. Först till Tallboda, kort därefter till Lambohov. Den nya miljön var mer blandad och Bilan kände sig mer hemma.
Pappan, som är professor i kemi, kom som politisk flykting på 1980-talet. Hennes mamma flydde hit från det somaliska inbördeskriget som tonåring.
Att Bilan Osman hittade till skrivandet beskriver hon som en blandning av bra förutsättningar hemifrån och en tillfällighet.
– Jag har alltid tyckt om att skriva och har vuxit upp med det i min närhet. Min farfar var poet och mina föräldrar har alltid läst mycket för mig. När jag blev äldre blev jag en riktig bokmal, säger hon.
Att hon har en förälder som är akademiker har säkert spelat in, tror hon.
Efter gymnasiet pluggade Bilan Osman till journalist på Bona folkhögskola i Motala. När hon gick ut 2014 fick hon fast jobb på Expo och tidningens utbildningsenhet. I sju år åkte Bilan land och rike runt och föreläste om rasism och extremhögerns mekanismer.
Hon har också skrivit krönikor i både Svenska Dagbladet, Expressen och Dagens ETC.
Sedan ett par månader tillbaka är Bilan Osman frilansande skribent.
– Jag håller på att färdigställa en roman. Eftersom det är svårt att kombinera med en heltidsanställning blev lösningen att frilansa, säger hon.
Tanken är att boken – som är en spänningsroman med deckarinslag – ska släppas på förlaget Norstedts nästa år. Den utspelar sig på en fiktiv plats och läsaren får följa tre olika karaktärer som på olika sätt förhåller sig till rasismen i samhället.
– Det är fiktion, men händelserna och de politiska förslagen som beskrivs i boken är hämtade ur verklighetens Sverige. Ibland känns den radikala utveckling som har skett här på kort tid, som intrigen i en skruvad science fiction, säger Bilan Osman.
Romanen blir hennes första egna publikation, men hon har tidigare medverkat i flera antologier, som ”Av oss blev det aldrig några riktiga damer” (Sjösala förlag, 2014), ”Svart kvinna” (Natur & Kultur, 2015) och ”En annan historia” (Volante, 2017).
Hon har också arbetat för att normalisera bärandet av slöja i Sverige. År 2013 var hon en av initiativtagarna till Hijabuppropet som kom till efter att flera kvinnor med slöja hade attackerats och misshandlats.
Vid 30 år har hon både hunnit gifta sig, skaffa barn och – skilja sig. Sonen Noah är tre år.
– Just nu pratar han konstant, det är väldigt roligt att vara mamma, men intensivt, säger hon och skrattar.
Någon 30-årskris känner hon inte av.
– Jag trivs med livet – alla i min närhet mår bra, jag känner att det mesta funkar.
För Bilan Osman känner hopp om framtiden, trots det hårda politiska klimatet. Oftast räcker det att kliva ut ur den dystra sociala medier-bubblan och träffa verkliga människor, tycker hon:
– Det är upplyftande att se både pensionärer och unga som lägger all sin fritid på att skapa möten mellan olika grupper och som arbetar för att få ihop ett lokalsamhälle.
I den typen av sammanhang vill Bilan Osman också vara en kraft och bidra med sina erfarenheter och kunskaper.
– Jag gillar folkbildning mycket. Jag tror på att vi lär oss tillsammans, säger Bilan Osman.
”Jag har alltid tyckt om att skriva och har vuxit upp med det i min närhet.”