"Jag längtade efter att få bidra"

I likhet med andra frivilligorganisationer är Röda Korset i ständigt behov av nya volontärer. ”Vi omprövar vår verksamhet varje år för att hela tiden vara relevanta”, säger Caroline ­Waldenström.

Foto: Elin Holmer

Linköping2019-04-02 19:00

Hon är avgående ordförande i Linköpings södra Rödakorskrets och har varit engagerad i fem år. Caroline klev in direkt på ordförandeposten, eftersom hon blev tillfrågad.

– Jag hade länge känt en längtan efter få att bidra till ett bättre samhälle. Nu befann jag mig i ett skede i livet där jag hade tiden, säger hon.

Att hon nu lämnar ordförandeposten bakom sig innebär inte att hon lämnar organisationen. Tvärtom ser hon fram emot att få delta i den frivilligverksamhet hon tidigare inte haft tid till. Hon planerar bland annat att skaffa en så kallad språkvän.

Språkvänner är en neutral mötesplattform för människor som vill träffa en ny vän. Organisationen hjälper till att matcha en som är ny i Sverige mot någon som är etablerad och pratar bra svenska. Den som är ny i Sverige får då öva sig på språket och den som är etablerad får lära känna någon från en annan kultur.

– Det är viktigt att frivilligarbetet bygger på ett jämlikt förhållande och givande möten. Att både ge och ta.

Carolines erfarenhet är att de flesta som engagerat sig i Språkvänner har funnit just en god vän.

Caroline framhåller att det finns stort och smått att engagera sig i och att nästan alla som vill kan göra något.

– Bara att skänka saker till våra second handbutiker, i stället för att slänga dem, ger stöd till bra verksamhet, säger hon.

Hon nämner också några insatser som inte är speciellt tidskrävande som cykelskolan, där nysvenskar får hjälp att lära sig cykla eller walk and talk, där personer från olika kulturer helt förutsättningslöst träffas och tar en promenad tillsammans.

– Just nu är integration en viktig del av vårt arbete, konstaterar Caroline.

Vi träffas i second handbutiken i Skäggetorp. Där trängs kläder med möbler, husgeråd, böcker och annat. Alla pengar som kommer in går till organisationens verksamhet, främst lokalt.

Men det sker mycket mer i utrymena än enbart försäljning. Här hålls kurser och träffar av olika slag.

– Det är också extra viktigt att vi finns i utsatta stadsdelar. Många känner till oss och vi blir på så sätt en viktig aktör.

Hon berättar att de även har en lokal i Berga och att det i samband med skjutningen i Berga centrum i början av mars visade sig att de var en plats människor sökte sig till.

– Det kom in människor och ville prata och få stöd. Det visar att Röda Korset är välkänt.

Organisationen har även påbörjat ett samarbete med flera arbetsplatser i Linköping, där anställda kan hjälpa till genom att exempelvis ordna insamlingar, bjuda in till mobila språkcafér eller jobba som volontär ett antal timmar.

– Precis som företag kan erbjuda anställda friskvård på arbetstid, kan de nu erbjuda sina anställda volontärarbete hos oss. Det funkar jättebra.

Caroline betonar att alla frivilliga insatser behövs och att hon inte tycker att olika organisationer ska konkurrera om volontärarbetarna. För henne var det dock självklart att valet föll på Röda Korset.

– Det är en säker och trygg organisation som är religiöst och politiskt obunden. Dessutom verkar den både lokalt och internationellt.

Hon berättar om organisationens arbete för att hjälpa människor som drabbas av krig och katastrofer och om deras utbildningar i bland annat folkrätt. I Linköping sitter också ett antal personer som håller på med återföreningsarbete, det vill säga letar reda på anhöriga till personer som kommit till Sverige. De kan ha kommit ifrån varandra i olika katastrofer.

Caroline är egenföretagare och har bott utomlands under många år, då hennes barn var små. Prov på hennes fallenhet att engagera sig är att hon den gången fixade förskola hemma, då det inte fanns någon tillfredsställande barnomsorg i landet. Hon har även varit engagerad i olika föreningar under barnens uppväxt. Den period i livet som innehåller mycket jobb och/eller små barn kan det vara svårt att få tiden och orken att räcka till frivilliginsatser. Därför tror Caroline att en frivilligorganisation hela tiden måste vara på tårna och kunna erbjuda olika former för volontärarbete.

– För livet har olika faser och så måste det få vara.

Porträtt

Caroline Waldenström

Ålder: 59 år.

Bor: I Linköping.

Familj: Make, fem vuxna barn och två barnbarn.

Intressen: Läsa, umgås med familjen och att påta i trädgården.

Gör: Egenföretagare och volontärarbetare i Röda Korset.

Bli volontär

Mer information hittar du på röda korsets hemsida https://kommun.redcross.se/linkoping/bli-frivillig/

Det går också bra att ringa eller att gå in och prata med någon i organisationens butiker.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om