Eller kanske ska man säga att jobbet snarare går ut på att få uppfinningsrika människor att komma i kontakt med varandra och med tänkbara användare, och att det är det som gör att det händer grejer. Så är tanken bakom innovationssatsningen Visual Sweden som Anders är operativ chef för.
– Vi ska stimulera innovation och tillväxt inom visualisering och bildanalys i Linköpings- och Norrköpingsregionen. Vår region har alla förutsättningar att bli ett europeiskt centrum på det här området, säger han entusiastiskt.
Linköpingsbon Anders tar emot på Visualiseringscenter i Norrköping där han har sin arbetsplats. Det är morgon och han har nyss parkerat bilen i det underjordiska garaget på andra sidan Strömmen.
– Jag växte upp där, på Sandgatan. Precis intill där jag ställde bilen var det en sandlåda, jag kommer så väl ihåg hur det såg ut. Det är lite märkligt, säger han.
På den tiden var det här ett nedgånget och övergivet industriområde. I dag sjuder det av liv från universitetet, visualiseringscentret och andra kunskapsintensiva verksamheter. Precis i Anders smak.
Han har alltid varit intresserad av att lära sig saker.
– Redan som barn gillade jag teknik och naturvetenskap. Inte så konstigt kanske med en pappa som var gasverkschef. Så det var naturligt att välja tekniskt gymnasium efter skolan.
Under lumpartiden i Linköping läste han fysik på distans och kom så småningom enkelt in på Linköpings tekniska högskola och blev ingenjör i maskinteknik.
Men egentligen är det IT som alltid varit hans stora intresse.
– Jag blev oerhört fascinerad av mitt första möte med en dator 1975 på Ebersteinska gymnasiet i Norrköping, trots att den inte var mycket mera är en stor miniräknare.
Om man ser till vad Anders faktiskt har arbetat med så har det egentligen handlat mindre om teknik och mer om människor. Eller åtminstone både och.
– Mitt stora intresse har varit att sammanföra människor och se hur det lyfter. Hur saker blir gjorda som aldrig skulle ha blivit det annars. Och det är framför allt gränslandet mellan industri, samhälle och akademi som har fascinerat mig.
År 2000 anställdes han på Linköpings universitet som idésökare. Han skulle hitta tekniska idéer och innovationer som hade potential att utvecklas och förverkligas.
Det här gjorde att han lärde känna många människor på universitetets tekniska fakultet, vilket han hade nytta av när han var med och drog igång innovationsinitiativet Hälsans nya verktyg, som först var placerat i Linköping och sedan i Norrköping. Det handlade om att stärka regionen inom framtidens hälsovård, framför allt med hjälp av IT.
Och eftersom Anders Carlsson gillar att hålla igång började han så småningom på fritiden skissa på en ny satsning som skulle samla allt i regionen som har med visualisering och bildanalys att göra, knyta ihop företag, kommuner, universitetet och så vidare. Det blev innovationsinitiativet Visual Sweden, och med det tror han att han kommer arbeta resten av sitt yrkesverksamma liv.
– Entreprenörskapet intresserar mig mycket, och jo, jag är nog själv lite sån. Jag gillar att dra igång saker. Sedan kan jag gärna fortsätta med det jag dragit igång, men det måste hända något nytt, det måste utvecklas.
Kortfattat kan man säga att Visual Sweden sammanför regionens forskare och innovatörer inom visualisering och bildanalys med de företag och organisationer som kan ha behov av denna teknik. Man kan också också bidra med pengar till uppstartsprojekt.
– Visionen är att fler företag ska flytta hit och att arbetskraften stannar kvar här efter utbildningen. Det är trångt i Stockholm, säger Anders.
Då börjar mobilen brumma i hans väska. Han slänger en blick på armbandsklockan som tydligen visar vem som ringer. Det är från Hongkong. Han låter det vara för tillfället, Visual Sweden har inget samarbete där.
– Men jag ska till Japan med landshövdingen i mars. Ett hugskott, men det kan finnas företag där som det är bra att få kontakt med, och det är också ett sätt att visa världen vilken styrka vi har här.
Livet är inte bara arbete, Anders är rätt aktiv även på sin fritid. För tre år sedan gav han sig själv nyårslöftet att löpträna varje dag. Det har han hållit så pass bra att han nu snart är uppe i 600 springdagar i rad.
– Det går förstås inte om man är krasslig, men det verkar som att träningen faktiskt håller förkylningarna borta.
Och även under semestern händer det grejer. När Anders, frun Agneta och sonen Markus snart åker till Andalusien på en veckas semester har de bokat hotell på sju olika ställen. De ska hyra bil och åka runt nästan hela Andalusien.
– Jag tycker om att hålla igång, säger Anders.