Lördagen 26 mars är det dags för klädbytardag i Folkungaskolans matsal. Bakom arrangemanget står Naturskyddsföreningen i Linköping, tillsammans med Erikshjälpen.
Intresset för att byta kläder brukar vara stort.
– Med tanke på att Linköping är en stor stad och vi konkurrerar med annat så har vi haft väldigt gott om besökare när vi arrangerat klädbytardag, säger Olga Holmgren.
Hon och Helene Ragnemalm representerar Naturskyddsföreningen i Linköping och har under fler år medverkat vid klädbytardagar. Något de noterat är att det här med att byta kläder mest lockar kvinnor.
Nu vill de se fler män.
– Ju fler män som lämnar kläder till byte, desto mer finns det att välja på för de som söker sådana kläder, säger Helene Ragnemalm.
Konceptet är enkelt; du tar med – högst tio – rena och hela plagg. Får en "biljett" för varje plagg och kan därefter botanisera och ta hem lika många plagg som du lämnat. Kläderna som blir över tas om hand av Erikshjälpen.
Det kan gå att fynda rejält, även för den som är intresserad av märkeskläder.
Det finns många skäl att välja begagnat när man vill uppdatera garderoben. Tillverkning av kläder är en miljöbov både vad gäller vattenanvändning och avfallshantering.
Enligt en studie från Chalmers så går det åt 79 miljarder kubikmeter vatten varje år för att tillverka kläder. En kubikmeter vatten motsvarar 1000 liter. Som en jämförelse så gör svensken av med cirka 140 liter vatten per dag, enligt Svenskt vatten som är en branschorganisation för VA-organisationerna.
För den som vill vara fin utan att låta jorden lida pin är att byta eller köpa begagnat bäst. Men också att ta hand om det du har. Ändra ett plagg eller laga det som är trasigt, är också ett sätt att förlänga livslängden på många plagg.
På Naturcentrum vet man att inte alla kan sy, lappa och laga eller fixa själva och därför arrangeras lagadagar. I vår blir det 9 april i Naturcentrum. Inriktningen blir den här gången textil eftersom de som anmält sig för att hjälpa till kan just detta.
– Det betyder att alla som har textilsaker som är trasiga och vill få hjälp att laga det, kan definitivt komma då, säger Lotta Lindström som är verksamhetschef på Naturcentrum.
Men betoningen ligger på få hjälp med.
– Lite handlar om att lära sig så, då kan man fortsätta laga det som är trasigt, säger Lotta Lindström.