Full fart i Bullerbyns köksregioner

Det är full fart i köket på Bullerbyns förskola. Här får barnen vara med och röra om i grytorna. Och de älskar det. Det gör även Helen Hulterström, kökschefen.

Isa Wärjerstam och Elias Berggren har hackat grönsakerna till lunchen och är på väg att köra ut tillbehören till avdelningarna där maten dukas upp.

Isa Wärjerstam och Elias Berggren har hackat grönsakerna till lunchen och är på väg att köra ut tillbehören till avdelningarna där maten dukas upp.

Foto: Pelle Johansson

Linköping2018-12-14 08:50

Förskolan Bullerbyn ligger på Rekrytgatan 33 i Linköping.

I september var det prisutdelning i White Guide Juniors riksomfattande tävling där bästa skolköket utsågs.

Bullerbyns var ett av 20 nominerade.

– Vi vann inte, men bara att vara nominerad kändes som en slags seger. Det var fantastiskt roligt, säger Helen Hulterström som fick var med på en stor galakväll i Göteborg där vinnaren korades.

– Det var riktigt häftigt, minns hon. Mycket folk och en härlig kväll, verkligen.

Ett år innan inspekterades skolköket på Rekrytgatan av White guides juryrepresentant.

– Man gjorde en helhetskoll där man tittade på hur vi arbetar tillsammans med pedagogerna på skolan och hur vi tänker när det gäller ekologiska råvaror, hållbarhet, klimat och miljön. Just på de områdena har vi stort fokus.

55-åriga Hulterström utbildade sig till kock på Anders Ljungstedts gymnasium.

Efter skoltiden har hon hunnit med att arbeta i Correns personalmatsal, i 27 år, Sjögestad motell, Himmelsby gårdshotell och i restaurangen på Sviestad motorstadion.

Sedan ett par år driver hon Glasbrukets vandrarhem och café i Borensberg tillsammans med sin dotter Emma Hultberg.

– Vi köpte rörelsen och hyr lokalerna av Göta kanalbolag. Det är arbete året runt som gäller där, men högsäsongen är under somrarna. Då har vi som mest att göra och då är jag också tjänstledig från jobbet här på förskolan.

I köket på Bullerbyn får barnen ofta hjälpa till.

– De älskar det och jag tycker det är underbart att ha dom omkring mig. De är väldigt hjälpsamma, säger Helen som när reportaget görs har besök av Elias Berggren och Isa Wärjerstam.

Båda är fem år och fullt upptagna med att hacka grönsaker till lunchen.

Finskuren gurka hamnar på tallrikarna tillsammans med melon, majs och kikärtor.

– I dag blir det rotfruktsspäckad köttfärslimpa med kokt potatis och gräddsås, säger Elias som får lite hjälp av Helen med att berätta vad som håller på att förberedas.

Isa ser fram mot måltiden, avslöjar hon glatt.

– Det är bättre med gräddsås än godis, säger hon och skrattar.

Elias gillar brunsås, får vi veta.

Men hans stora favorit är sushi.

På frågan vad familjen brukar fredagsmysa med därhemma kommer svaret blixtsnabbt:

– Sushi.

På Bullerbyn får barnen önska sig en maträtt dagen då de fyller år.

Elias blir sex år i februari och kan då tänka sig att göra ett avsteg från sin älsklingsrätt.

– Köttfärsbiff och ugnsstekt potatis. Det är också jättegott, säger han och får något drömskt i blicken

Isa fyller sex lite senare på året, på sommaren, men hon har redan funderat klart vad hon vill ha från köket.

– Korv med bröd. Det är min favorit, säger hon och småskrattar.

Lägger till efter någon sekunds betänketid:

– Sås, potatis och kött är också gott.

Att vi har två blivande kockar framför oss i köket är ingen vild gissning.

Men Elias har faktiskt andra funderingar kring ett framtida yrke, förklarar han.

Snabbt berättar han att han gärna vill pyssla med lite allt möjligt.

Avbryter bestyren med grönsakerna och säger:

– Jag vill polis.

– Och brandman.

– Och kock.

Isa är lite mer konkret med sina framtidsplaner.

– Jag tänker bli kock, säger hon och förklarar kort varför:

– Det är jätteroligt.

Helen Hulterström ler åt barnens tankegångar.

– Du förstår kanske varför jag trivs så otroligt bra här, säger hon och fixar med de sista förberedelserna inför lunchen.

Helen Hulterström

Ålder: 55.

Familj: Sambo med Mats, barnen Emma och Jesper och barnbarnet Vilma.

Gör på fritiden: Arbetar på vandrarhemmet och tar hand om några hästar hemma på gården.

Favoritmat: Husmanskost. Isterband och kalops är bäst.

Maträtt som inte faller i smaken: Ingen, gillar allt.

Favoritresemål: Grekland.

Kvar att bocka av på "att-göra-listan": Har gjort det mesta jag kan önska mig. Köpet av Glasbrukets vandrarhem var en höjdare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!