– Det är kanske en klyscha, men det är faktiskt min alldeles äkta ambition, säger Åsa-Britt, sedan fem år generaldirektör för Statens geotekniska institut, SGI, i Linköping.
På torsdag är det 60 år sedan Åsa-Britt föddes på gården Brickstad i Klockrike. Barndomshemmet såldes för tio år sedan när föräldrarna Carin och Karl-Gustav flyttade till Borensberg. Nu är de båda borta efter långa, rika liv.
Föräldrarna var samhällsengagerade och hade uppdrag i olika politiska sammanhang. Pappa var lantbrukare och mamma barnomsorgsassistent.
– Jag har från början haft ett stort intresse för människor och för samhället i stort, säger Åsa-Britt.
– Jag funderade på juridik och journalistik, men det blev Socialhögskolan i Örebro. Det är en bred utbildning som innefattar allt det där jag brinner för.
Åsa-Britt arbetade inom socialförvaltningen i Linköping, blev förste socialsekreterare och hade redan inlett en politisk karriär som förbundssekreterare i Centerns ungdomsförbund. Senare blev hon bland mycket annat även kommunal sekreterare i partiet, och chef för Centerns riksdagskansli.
– Och efter den borgerliga valsegern 2006 fick jag ett samtal från miljöministern Andreas Carlgren, som bad mig att bli statssekreterare i departementet. Sådant säger man inte nej till. Det var fem roliga år! säger Åsa-Britt.
I samband med Andreas Carlgrens avgång 2011 avgick även Åsa-Britt från sin befattning.
– Det var då jag sökte och fick jobbet som generaldirektör för SGI.
Statens geotekniska institut är en nationell myndighet med huvudkontor i Linköping och här har Åsa-Britt Karlssons engagemang för att göra samhället bättre fått en konkret innebörd.
– SGI är en expertmyndighet och vi arbetar för att allt byggande i mark och berg ska vara säkert och hållbart, och att användandet av naturresurserna ska vara lika hållbart, förklarar Åsa-Britt.
I uppgifterna finns sådant som att förebygga jordskred och erosion, att bedriva forskning kring sanering av förorenad mark. SGI ger råd till exempelvis kommuner och till andra myndigheter.
SGI:s uppdrag rör både kommunernas byggande och hela landets infrastruktur.
– Vi märker av byggboomen i Sverige, men också den stora globala utmaningen med klimatförändringarna.
Är det ett roligt jobb?– Ja! Det är kul! Vi arbetar med angelägna frågor, vi gör samhällsnytta och det är också roligt att leda en sådan här arbetsplats. Jag är angelägen om att det ska vara en bra sådan, att vi ska jobba tillsammans i ett bra arbetsklimat.
Hur ser du på president Trumps inställning till klimatförändringarna?– Den är bekymmersam. Men övriga världen agerar i rätt riktning trots allt, inte minst för att det ju finns tydliga ekonomiska drivkrafter bakom att vara klimatsmart, tekniken går starkt framåt och när det blir allt mera lönsamt att handla med miljövänlig teknik, då går det inte att stoppa. Jag har ett miljöengagemang i stort. Och jag var mycket engagerad i att rädda Vallaskogen på den tiden när frågan var på tapeten i Linköping.
Åsa-Britt gillar utomhusliv, att cykla och att spela golf.
– Jag har just köpt en elcykel! Jätteroligt!
Och hon har en oas på landet. Ett fritidshus i Opphem i Kindabygden.
– Jag köpte en tomt och ritade hur jag ville ha huset, sedan fick jag hjälp av en arkitekt som gjorde precis det hus jag ville ha, ett timmerhus. Där jobbar jag inte, där bara är jag.