Ulf har valt att ta avtalspension vid 58 års ålder. Nu tittar han framåt.
– Det finns massor som jag kan lära mig.
Han har redan tittat på kurser på universitetet och är imponerad av det stora utbud som finns för ”daglediga”. Dessutom har Walterssons familjeråd kommit överens om att köpa en hundvalp.
– Det finns ju så många söta valpar på nätet, men vi har bestämt oss för en lagotto romagnolo.
Och så finns ju sommarstugan vid Slätmon i Kinda. Där finns alltifrån gräsklippning till vedbacke – och allt däremellan som hör fritidshus till.
Ulf är Linköpingsbo, även om han har bott i Mantorp några år i barndomen. Efter Tornhagsskolan blev det plutonofficersutbildning i flottan.
– Det var fem år i kappsäck.
Ulf räknar upp Berga örlogsbas, Karlskrona och så vidare, där han utbildade sig till maskinist.
– En bra utbildning där vi bland annat fick lära oss att dyka.
Tiden i det militära (1975–1980) var också tiden för det kalla kriget. Sverige var rustat.
– I Karlskrona fanns tre bataljoner i drift och en ansenlig mängd fartyg till sjöss.
Som maskinist var det inget stort språng när Ulf sökte till Maskincentralen på US, men efter tre år blev det räddningstjänsten på Brandmannagatan.
– Stationen vid Stångån var ganska ny och jag trivdes från första dagen.
Ulf har mycket rutin. Vi jämför hur tekniken har förändrat jobbet.
– Digitalt kartstöd fanns ju inte när jag började. Då var det papperskartor och gatukännedom var ett återkommande övningsmoment. Efter 1 000 gatunamn ger man upp ...
– Taktiken vid byggnadsbränder har ständigt utvecklats, i dag kan vi välja olika metoder som både är effektivare och skapar bättre arbetsmiljö.
Ulf tar biblioteksbranden 1996 som ett exempel. Genom att vara sparsam med vatten vid släckningen så kunde de äldsta böckerna i källaren räddas.
Värmekameror, rörelselarm på rökdykare, bättre personlig skyddsutrustning och tuffare vägavstängningar vid trafikolyckor, har också förbättrat arbetsmiljön.
När det gäller den organisatoriska biten av räddningstjänsten blir Ulf tveksam. Han har varit fackligt ombud för Visions medlemmar (tidigare SKTF) och har tidigare kritiserat politiker och ledningen för Räddningstjänsten Östra Götaland (som bildades 2010 när Räddningstjänsten Linköping och Brandförsvaret Norrköping slogs samman).
När Ulf berättar om åren med Räddningstjänsten Östra Götaland beskriver han en mycket tuff och svår omorganisation.
– Det är klart att mycket av problemen kommer att hitta sin lösning. Det är bara en tidsfråga. En väl fungerande räddningstjänst som motsvarar medborgarnas förväntningar är självklar.
Men jobbet på räddningstjänsten är snart slut. Ulf ser fram mot valpkurser och lek med barnbarnet. Ingen behöver bli förvånad om Ulf syns i korridorerna på universitetet – det finns massor som man kan lära sig.