För första gången i Östergötland har en operationssjuksköterska disputerat med en doktorsavhandling.
Vendela Scheer, 54, blev färdig operationssjuksköterska 2003 och har jobbat på ortopedoperation i ungefär tio år. Hennes avhandling rör strategier för att minska risken för sårinfektioner efter kirurgiska operationer i axeln.
– Jag har alltid varit nyfiken och lite frustrerad ibland på att man inte alltid har svar på frågor. Tanken på att forska har alltid funnits där, men det ska vara ett ämne som berör mig och mitt yrke, säger Vendela Scheer.
Under en föreläsning 2015 stötte hon på ett sådant ämne.
När en operationssjuksköterska förbereder en patient på operation är en av uppgifterna att tvätta huden så att det första snittet inte släpper in bakterier. Vendela förklarar att man har olika typer av bakterier på olika delar av koppen – och vid axelkirurgi är det huvudsakligen bakterien cutibakterium acne som orsakar infektioner, eftersom de inte går bort av att man tvättar.
Cuti-bakterien orsakar också akne.
– Då tänkte jag att man kanske kan pröva en aknekräm för att döda de här bakterierna inför operation.
För att studera detta smörjdes patienten in med bensoylperoxid, ett ämne som dödar cuti-bakterierna och som använts inom aknevården i över 60 år. Studierna visade att antalet cuti-bakterier minskade avsevärt både före, under och efter operation hos de patienter som rengjorts med bensoylperoxid, jämfört med kontrollgruppen.
Resultatet från Vendelas studie har bekräftats av andra studier i både Europa och USA – och ortopedkliniken på Linköpings universitetssjukhus har ändrat sina instruktioner inför operation av axlar och skuldror, så att Vendelas metod med aknekräm nu är obligatorisk.
I Östergötland är Vendela alltså den första operationssjuksköterskan att disputera en avhandling. Dagen för disputationen blev hon hyllad av sina kollegor. Men hon hoppas att fler operationssjuksköterskor börjar forska och leta svar på sina frågor.
– Vi har ganska mycket frågor, och de är inte så beforskade. Om ortopeder forskar kommer de nog inte att ägna störst tid åt mina frågor, även om frågorna berör dem. Om vi ska kunna svara på de frågorna så behöver vi ta reda på de svaren själva.
Vad har varit den största utmaningen?
– Bakterierna sitter på djupet och det finns inget vedertaget sätt att fånga dem från huden. Så första året gjorde vi massor av pilotstudier för att fånga bakterierna.
Vendela är även inblandad i utbildningen av operationssjuksköterskor. Linköpings universitet har utbildningen på distans via Linnéuniversitetet i Växjö, och all praktik och alla kliniska examinationer görs på Linköpings universitetssjukhus.
Hur ser du på framtiden?
– Det jag vill göra är ju att fortsätta med forskningen. Men jag vill också ha kvar klinik-delen.
Vendela vill också inspirera sina kollegor att själva söka svar på frågor och doktorera – att våga ta steget.
– Att jobba och bedriva forskning på ett universitetssjukhus är väldigt roligt, för alla är väldigt forskningsinriktade. Jag har ju gjort en stor klinisk studie med många involverade, och det har aldrig varit några bekymmer.
Lina De Geer, verksamhetschef på US, hoppas att Vendelas disputation kommer att leda till ett ökat intresse, både för klinisk verksamhet och för forskning inom området.
– För US betyder den en ytterligare kvalitetssäkring av den perioperativa vården, säger Lina De Geer.