Det som började som en personlig blogg för 15 år sedan har nu vuxit till ett eget företag inom hälsa och hållbarhet. Vid sidan av arbetet som kontorschef på en ekonomiavdelning på Siemens, har Malin utbildat sig till yogalärare och fot- och rörelsecoach.
Lite längre, som bland annat är en anspelning på Malins längd – 1,82 i strumplästen – handlar också om att våga testa och vara nyfiken. Att i stället för att nöja sig med det kända, flytta markören ytterligare ett steg ut på okänd mark.
– Jag brukar byta ut "jag ska hit, det är målet", till "jag testar och tar några steg och ser vart det leder mig". För om man gör saker lite längre, kommer man ofta väldigt långt.
Tankesättet kan också användas för små förändringar i vardagen.
– Ta det här med kosten som många kämpar med. Ofta försöker man göra stora förändringar, som lätt misslyckas. Då är det ofta bättre att lägga till något, som att äta lite mer grönsaker. Då finns det automatiskt mindre plats för annat.
Malin – som i dag bor med maken Ronny och döttrarna Tove, 8, och Wilma, 5, i Ljungsbro – växte upp i Enköping. Hon var aktiv inom folkdansen, men fick tidigt diagnosen skolios (krokig ryggrad). Redan i 8-årsåldern var Malin lång och läkarna ville ett tag försöka att stoppa tillväxten då de trodde att hon skulle bli 1,95.
– Jag brukar säga att det är min sneda ryggrad som gör att jag inte blev så lång i alla fall.
Hon skrattar – själv har hon aldrig sett längden som något problem. Däremot har fötterna, och ortopedens syn på hennes rygg och fötter, ibland ställt till det.
– Det var inte så kul när jag som tonåring fick höra att jag kanske skulle tvingas gå med korsett eller stelopereras. Samtidigt hade jag problem med fötterna och fick formgjutna inlägg. Ohjälpligt plattfot, sa ortopeden. Jag hade storlek 43 redan som 13-åring, vilket bara fanns på herravdelningen. Så för att passa in köpte jag 41:or och tryckte ner fötterna i.
– Nu när jag är utbildad inom ämnet förstår jag varför det blev problem. Jag använder också mina egna erfarenheter när jag vägleder andra.
För elva månader sedan startade hon företaget Lite längre AB. I dag jobbar hon 75 procent på Siemens i Finspång och tillbringar resten av tiden med sina barn och arbetet med den egna verksamheten. Hörnpelarna i företaget är yoga, fötter och hållbarhet – både för företag och privatpersoner.
Första gången hon kom i kontakt med yoga var när hon efter två lunginflammationer blev rekommenderad att börja yoga för att få hjälp med andningen. Till en början var hon lite skeptisk och såg yogan som något flummigt. Men hon märkte snabbt att kroppen svarade och att både andningen och det allmänna välbefinnande var mycket bättre efter passen.
– Av en slump hittade jag en yogautbildning och fastnade. Jag tyckte att det var jättehärligt, inte bara yogan utan även nätverket runt omkring.
Malin är också utbildad till så kallad Foot Nerd inom The Foot Collective i Kanada. Hon tar emot kunder, både personligt och online.
– Många som har problem med fötterna får inlägg direkt, precis som jag fick. Det kan vara bra för akut symptomlindring. Men när man inte tittar på anledningen till varför människor får problem, är det oftast ingen långsiktig lösning.
– Säg att du har suttit stilla hela arbetsdagen och sedan ger dig ut och springer 10 kilometer på kvällen. Kroppen klarar ofta inte av övergången från ingen belastning till väldigt hård belastning. Har du dessutom dämpade skor kanske det känns som att du klarar det ganska bra i stunden, men förr eller senare tar det ofta stopp.
Malin önskar att fler skulle bli medvetna om vad långvarigt stillasittande kan leda till.
– Ekonomen i mig brukar beskriva det som att all rörelse du gör blir en insättning på ditt eget hälsokonto. Det har du tillgodo sedan. För de flesta människor hamnar någon gång i livet i situationer där man behöver äta av det där kontot. Men allting du gör fram till dess, och efter också, gör att det inte blir så mycket minus på kontot.
I framtiden drömmer hon om att kunna styra mer över sin egen tid.
– Jag vill lägga ännu mer tid på min hälsa, familjen och att guida andra till bättre hälsa. Men jag har inte helheten så pass klar för mig att jag vet hur det ska se ut än. Jag tar ett steg i taget.
För Malin handlar det om en ständig personlig utveckling.
– För mig är det viktigt att fortsätta vara nyfiken. Jag blir aldrig helt klar. Jag kan bli färdig med specifika projekt jag håller på med, både på jobbet och hemma. Men klar som helhet blir jag aldrig.