Karins hyllning: "Hon betydde allt"

"Hon betydde allt. Jag hade inte klarat det utan henne." Det säger Karin Gladh som när hon väntade sitt första barn hade samma barnmorska under hela graviditeten.

4 maj 2019 13:00

En barnvagn utanför huset i Karlemåla Äng, vid väg 34 söder om Linköping, skvallrar om att här har blivit tillökning. Karin och hennes sambo André Andersson flyttade hit i höstas, samtidigt som de väntade sitt första barn.

När Karin blev gravid sökte hon med ljus och lykta efter en hembarnmorska, men det stod klart att det inte fanns en enda i hela Östergötland. Barnmorskan Åsa Österberg var det närmsta hon kunde komma.

– Jag kan känna otrygghet med nya människor och ville därför föda hemma, med en barnmorska jag kände vid min sida. Otryggheten kommer sig bland annat av tidigare dåliga erfarenheter av vården, säger Karin, numera lycklig mamma till sonen Loki, fyra månader.

Karin och André gick en privat förlossningskurs hos Åsa och gjorde ett kontrakt sinsemellan.

Hur såg det ut?

– Jag kunde kontakta Åsa när som helst under graviditeten och visste att hon skulle möta upp när det var dags för förlossning. Under flera månader lärde vi känna varandra, hon visste om vad jag hade med mig i bagaget. Det var – och är – en rak och ärlig relation utan knussel.

Vilka var dina önskemål?

– En trygg kvinna vågar lyssna på sin egen kropp och då går en förlossning som bäst. Jag ville få föda mitt barn själv och att Åsa inte skulle prata en massa extra under födsloarbetet. I gengäld lovade jag att verkligen lyssna på henne om det skulle behövas.

Berätta om den sjätte december.

– Vattnet gick 01 på natten, men jag hade inga värkar. Jag sms:ade Åsa som ringde upp direkt. Det dröjde dock fram till kvällen innan första värken kom. Sen gick det snabbt och vi var bara på förlossningen i två timmar, det är ovanligt för en förstföderska.

– Från första värken tills Loki var ute gick det bara fem timmar. Därför är jag extra tacksam över att jag redan kände min barnmorska.

Åsa fanns hela tiden vid hennes sida och agerade barnmorska under förlossningen..

– Det blev verkligen MIN förlossning och precis som jag ville ha den, även om det nu gick fruktansvärt snabbt, ler Karin. Det var en oerhörd trygghet att Åsa och jag redan kände varandra. Det betydde allt.

Om Loki skulle få ett syskon?

– Då blir det samma koncept igen. Jag har redan pratat med Åsa om det. Det råder inga som helst tveksamheter kring det.

Tror du fler mammor skulle vilja ha det så här?

– Absolut. Jag tror inte att en enda kvinna skulle tacka nej till detta. En ovärderlig trygget under det största och mäktigaste som sker under en kvinnas liv.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Carina Glenning