Hjälper kvinnor att föda utan rädsla

I Sverige är runt 15 procent av kvinnorna förlossningsrädda. Barnmorskan Jeanette Letalick hjälper gravida att hantera oron – med yoga. ”Det kan vara en kompletterande behandlingsmetod”, säger hon.

11 maj 2019 17:00

Efter 15 år som barnmorska inom förlossnings- och mödravård har Jeanette valt att ägna mer tid åt det hon tycker är mest spännande och roligt.

– Mitt jobb är min hobby. Jag har förmånen att jobba med gravidyoga samtidigt som jag jobbar på förlossningen i Norrköping. Det är helt fantastiskt. Jag är precis där jag vill vara i livet, säger hon.

Jeanette är mamma till tre barn, som hon födde tätt efter varandra kring millennieskiftet. Själv var hon inte förlossningsrädd.

– Min mamma pratade gott om förlossningar, och det kan ha bidragit till min inställning, säger hon.

Men som ett sätt att förbereda sig övade hon tekniker i andning och avslappning.

– Men det var flera år senare som jag började med yoga som ett sätt att komma ned i varv. Nu yogar jag varje dag. Det är ett sätt att hålla mig frisk, säger hon.

– I yoga ingår kroppsrörelser, andning, avslappning och meditation som tillsammans påverkar hjärnan på flera sätt, bland annat kan vår stresstålighet öka. Vi blir också fysiskt starkare. Gravidyogan syftar mycket till att stänga av allt brus runt omkring och få kontakt såväl med kroppen som med känslor och tankar – i dag är alla så uppkopplade och det är full fart hela dagarna, fortsätter Jeanette.

Upplevelsen av graviditeten och förlossningen är mycket individuell och kan vara lättare eller svårare fysiskt och psykiskt. Under graviditeten kan oron öka och minska.

– Rädslan handlar inte alltid om förlossningen. Den kan även bero på andra saker som till exempel rädsla att vara på sjukhus, tidigare dålig erfarenhet vid kontakt med vården och eller låg tilltro till sjukhuspersonalen, säger hon.

Många kvinnor uppger att de har ett stort kontrollbehov, enligt Jeanette.

– Andningsträning under graviditeten kan underlätta för blivande mamman att lämna över ansvaret till personalen när det gäller att övervaka henne och barnet. Då kan kvinnan lättare fokusera på att hantera sina värkar och följa med i kroppens fantastiska arbete, säger hon.

Jeanette avråder förlossningsrädda att googla för mycket, då det kan skapa eller öka oro.

– Internet är jättebra, men inte i det här fallet. För söker man på en graviditet kan man få upp vad som helst. Försök i stället att fråga dem som har haft en positiv förlossningsupplevelse om de kan berätta mer om den och kanske ge tips om varför det blev så bra. Samla på goda förlossningsberättelser, säger hon.

Något som går hand i hand med yoga är profylaxkursen i andnings- och avslappningssteknik som gravida kan erbjudas inom mödravården i flera städer, bland annat i Norrköping men inte i Linköping. Som egenföretagare erbjuder Jeanette en kurs enligt Föda utan rädsla-metoden, som skapats av den svenska doulan och sjukgymnasten Susanna Heli.

– Jag har gått en instruktörsutbildning hos Susanna Heli men det är egentligen inga nyheter för en barnmorska då det handlar om att andas, slappna av och känna sig trygg. Paren får öva enskilt samt med varandra och få en förståelse för vad som sker i kroppen när vi till exempel spänner oss jämfört med när vi slappnar av, säger hon.

Profylaxkursen går ut på att öva andning och avspänning, och med rösten och tankens kraft ledas bort från rädsla och mot trygghet och kraft. Både kursen och gravidyogan passar såväl förstföderskor som omföderskor, och kan vara en hjälp oavsett om man väljer annan smärtlindring eller ej samt om man är mycket rädd eller inte alls rädd.

– Förlossningsrädsla kan komma vid andra barnet, då upplevelser från den förra förlossningen kan komma ikapp, säger hon.

Det var när barnen var små, i samband med att hon började utöva yoga, som Jeanette utbildade sig till barnmorska.

– Jag tror att jag omedvetet alltid velat bli barnmorska. Mitt intresse för kvinnans situation i samhället väcktes tidigt. Som barnmorska får jag möta kvinnor i alla åldrar, alltifrån den tonåriga tjejen som behöver preventivmedel till den mogna kvinnan under klimakteriet, säger hon.

Genom åren har Jeanette bistått vid över 500 förlossningar och det har blivit många minnesvärda ögonblick. Ett starkt minne är ett par som hade väntat väldigt länge på att bli gravida och hade gått igenom en assisterad befruktning.

– När barnet just hade kommit ut och låg på mammans bröst och jag höll på att styra lite med annat, så säger pappan: ”Du är så efterlängtad”. Då började jag gråta!

Under 2016 gick Jeanette en årslång utbildning till yogalärare, dessförinnan hade hon slutfört en gravidyogautbildning i England. Numera arbetar hon deltid på förlossningen för att ha tid att hålla i sina yoga- och profylaxkurser. Dessutom har hon nyligen inlett ett utvecklingsprojekt om gravidyoga.

I höstas läste hon Sveriges första universitetskurs i yogaträning, och eftersom läraren tyckte att hennes examinationsuppgift om gravidyoga var så intressant så har hon sökt och fått pengar från Nätverket för integrativ medicin inom Region Östergötland till ett utvecklingsarbete på kvinnokliniken i Norrköping. I projektet ska gravida östgötska kvinnor ingå.

– Syftet är att ta reda på mer kring hur gravidyoga kan hjälpa till och kanske minska oro, ångest och rädsla. Kanske kan yoga under graviditeten utgöra en kompletterande behandlingsmetod vid förlossningsrädsla, säger hon.

Porträtt

Jeanette Letalick

Ålder: 51 år.

Bor: I Linköping.

Uppvuxen: Flyttat runt, bott i Linköping, Kiruna och Stockholm.

Gör: Är barnmorska på förlossningen, forskar på och leder gravidyoga och profylaxkurs.

Utbildning: Sjuksköterska, magisterexamen. Barnmorska. Yogalärare och mindfulness-instruktör.

Familj: Man och tre barn.

Intressen: Yoga, musik, resa.

Övrig: Har förlöst över 500 barn.

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!
Lotta Hofström